Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kaj Berntsson slutar

Socialdemokraterna var det självklara valet när han inledde den politiska karriären. Nu aviserar en av Varbergs tyngsta politiker att han slutar efter nästa val. – Jag blir 70 under nästa period och då ska man inte vara med längre, säger han.

Kaj Berntsson är arbetargrabben som blev murare, engagerade sig fackligt och jobbade för rättvisa. Snart nog drogs han också in i det politiska arbetet och han var inte svår att övertala. I fullmäktige har han suttit sedan 1973 och var under 1994-97 kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande. Nu är han fullmäktiges ålderman.

– Då var det ekonomisk kris, räntan låg på över 10 procent och i kommunen hade vi sparkrav i kommunen på 10 procent, säger han. Dagens kris är en västanfläkt mot hur vi hade det då.

Nu har han bestämt sig för att sluta efter den här mandatperioden. Det gav han en vink om på senaste fullmäktigemötet och har också meddelat partiet sina avsikter.

– Jag tycker att jag har gjort min samhällstjänst, säger han. Dessutom är det lite av en oskriven regel hos oss att fyller man 70 under den kommande perioden ska mani inte kandidera.

Under de senaste åren har Kaj Berntsson blivit aggressivare i talar stolen. Han är missnöjd över politiken i Varberg går till och har vid mer än ett tillfälle ”läxat upp” ledamöterna.

– När jag inte längre är andre vice ordförande sitter jag i salen som vanlig ledamot, då kan jag agera som jag gjorde förr, säger han. De är oftast helt enkelt för dåligt pålästa vilket jag också märker på våra gruppmöten.

Han tycker att det är mycket tjänstemannastyre i Varberg vilket irriterar honom.

– Visst har politiken har tarabbat, det är allvarligt när det är tjänstemännen som styr.

Säger åldermannen Kaj Berntsson som nu ska ägna mer tid åt att umgås med familjen, vänner samt spela lite tennis och när vädret tillåter ta en kanottur.