Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/7

Jultomtarna kom på moped

Om vi hållit räkningen rätt, så var det nog för sjunde året som de nu dök upp i Falkenberg: tomtar på moppe.

Man kan väl säga att Falkenberg inordnar sig i en internationell rörelse, ty Santa on Motorbikes förekommer lite här och var i världen, gärna med någon insamlande och välgörande ambition. Och förra året var det visst en tomte på motorcykel som i Paris lyckades jaga ifatt en bilist som smet från en trafikolycka.

Så allt kan hända när tomtarna anländer på sina tvåhjulade motorfordon.

Nu föreföll det dock vara en rätt stillsam uppvisning i Falkenberg, där tidpunkten hade annonserats i sociala medier och lockat en folksamling.

– Vet du något om mopeder? undrade en kvinna som lite misstroget tittade på denne reporter.

– Nä, blev det ärliga svaret.

– Det där är en raritet, en Puch Cross från 1968, förklarade hon.

Så det fanns mer än tomtar att beundra.

För övrigt var det inte bara jultomtar utan också snögubbe, stjärngosse och pepparkaksgubbe i tomterallyt, alla komna från mopedklubben Slöppers som har ett intresse i gamla mopeder. Nu hade de färdats från klubblokalen på Hästhagsudden för en tur genom stan.

– Vi är 78 medlemmar i klubben och 20 är med här i dag, sa en av de mopedburna tomtarna (och naturligtvis ska vi inte avslöja att det var frisör Lars Lindell som dolde sig bakom det ymniga skägget).

Så visade de upp sig i all sin prakt under ett stopp på Nygatan innan de gav sig iväg på sin runda igen. Och namnet? Jo, det kommer sig av att mopedklubben ursprungligen var en angelägenhet för Slöinge, Slöinge Moppers sålunda.