Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Jenny Antoni spelar Snövit

– När regissören ringde var jag helt bombsäker att någon skojade och la på. Men det var inget skämt. Jenny Antoni från Falkenberg spelar Snövit i musikalen med samma namn. Musiken har skrivits av Orup och på lördag är det premiär i Luleå.

Jenny Antoni kom till Falkenberg som treåring och är uppvuxen i staden. Att hon hamnat på teatern är kanske inte så konstigt. Farmor heter Gun Jönsson och farfar är skådespelaren Lars Lind.

– Farmor flyttade till Falkenberg några år efter oss och jag är uppvuxen med Teater Boudoir Intim. Om jag inte själv varit med på scen så har jag legat i salongen och tjuvkikat på repetitioner, berättar Jenny via telefon från Luleå.

Ändå blev det musikinriktning på estetiska programmet när hon började på gymnasiet.

– Min bror och pappa är trummisar så musiken har alltid funnits med. Själv var jag basist i ett band som hette You name it för länge sedan.

Teaterintresset har med tiden tagit över. Jenny hade två mindre roller i 2Entertains ”Hemsöborna” på Vallarna och hos farmor Gun spelade hon mot Kålle Gunnarsson i ”Jeppe på berget”.

För ett par år sedan blev hon förvånad över ett brev om audition på Kulturama i Stockholm.

– Jag hade inte ens sökt och vet fortfarande inte vem som skickat in ansökan. Men jag kom in och gick där i två år. Det var bra och det gäller bara att suga åt sig all kunskap och jobba stenhårt. Klart att man måste ha någon slags begåvning med. Men det är 3 procent begåvning och 97 procent arbete som gäller. Tror jag i alla fall, säger Jenny med ett skratt.

Hon sökte men kom inte in på teaterhögskolan i Stockholm där konkurrensen är mördande. Även i Luleå är det stenhårt då man bara tar in åtta sökande vartannat år. Men där fick Jenny en plats efter att ha gått igenom fyra olika prov.

– Det känns otroligt rätt när man är här uppe. Av flera skäl. Dels för att det inte är en storstad. Man koncentrerar sig lättare då. Dels för närheten till Norrbottensteatern som ligger i samma hus. Från första dagen kan man sitta med och få alla delar av teatern och praktisera teorin redan från starten. Sedan har vi fantastiska lärare.

Jenny blev jätteglad när det var klart att hon kom in i Luleå. Kort efteråt ringde regissören Håkan Bjerking och undrade om hon ville göra audition som Snövit i musikalen med samma namn som han skapat tillsammans med popmusikern Orup. Efter många år i byrålådan skulle den sättas upp på Norrbottensteatern.

Jenny var övertygad om att någon skämtade och lade på. Men Håkan ringde igen och hon fick åka upp och provsjunga.

Bjerking och Orup skrev musikalen redan för 15 år sedan, men av olika anledningar har den blivit liggande i byrålådan. Föreställningen är två timmar lång och innehåller över 30 sånger.

– Storyn skiljer sig från Disneys film men är ganska trogen bröderna Grimms originalsaga. I den här versionen är Snövit inte bara en hjälplös flicka som blir räddad av prinsen. Hon får utvecklas lite, berättar Jenny.

Har Orup hört vad ni gör med hans sånger?

– Han har varit uppe vid två tillfällen och kommer väl att dyka upp igen när det börjar dra ihop sig. Han är otroligt ödmjuk och professionell.

På lördag är det premiär i Luleå och musikalen ska sedan spelas på olika ställen i Norrland under vårsäsongen. I nuläget ser det inte ut som att den kommer att fortsätta söderut eftersom produktionen är knuten till teaterhögskolan och där ska man gå vidare med andra uppgifter.

Jenny känner i alla fall att hon har hittat rätt i livet även om musikaler inte är huvudmålet.

– Det är bra att kunna behärska sång och dans. Men det är skådespelerska jag vill bli. Jag har försökt tänka mig att arbeta med något annat. Men vad jag än gör så hamnar jag alltid tillbaka på teatern. Det är det enda jag vill göra.