Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Filmaren Albin Glasell och jazzduon Hannah och Ewan Svensson under tillkännagivandet på onsdagskvällen.

  Jazzduo tilldelas HN:s kulturstipendium

  En del av Hallands Nyheters kulturstipendium 2015 går till Two Generations, bestående av gitarristen Ewan Svensson och hans dotter Hannah. – Jag blir jätteglad för det erkännande, säger den 29-åriga sångerskan från Falkenberg.

  Two Generations har funnits sedan 2012, men Ewan och Hannah har spelat ihop betydligt längre.

  – Hannah vara bara tre år när vi började spela barnvisor ihop och ibland spelade jag in det på kassettband. Man kan höra när jag säger ”ta ut nappen, för nu ska vi sjunga” och så blir det en paus innan det kommer ett smack och sedan ett skrik, för att jag har dragit ut nappen, minns Ewan med ett skratt.

  Läs också:Ung filmare prisas av HN

  Själv har han tidigare prisats av Falkenbergs kommun, Konstnärsnämnden och Kung Carl XVI Gustaf, genom Kungliga Musikaliska Akademien för sina insatser som lärare och professionell jazzmusiker.

  Hannah har bland annat har fått stipendium av Stallbröderna, Swejs och Hallands Akademi.

  – Att bli uppskattad för det man gör betyder mycket de dagar när det är motvind. Det känns lika bra som att vinna i ett lotteri.

  Läs också: Far och dotter lirar jazz på nytt album

  Deras betydelse för jazzen i hemstaden kan knappast överskattas. 1984 var Ewan med och startade Falkenbergs Jazz- och Bluesförening, som i år valde Hannah till ny ordförande, och de driver även festivalen Falkenbergs Jazzdagar.

  – Vi har inte tänkt på vad pengarna ska användas till, men det är heller inte det viktigaste. Jag tycker också att det är otroligt kul att någon har tänkt på oss och att det ger ett extra lyft, säger Ewan Svensson.

  Att de två musikerna har ett släktskap även i sin musikaliska kommunikation är HN-juryn inte först att påpeka (se faktaruta med motiveringen), men många vet nog inte att båda fick en knuff in i jazzen när de såg en förebild på tv.

  Ewan växte upp med rockiga bluesstjärnor som Jimi Hendrix och Peter Green, och valde att lämna dansbandskneget för större utmaningar inom improvisationsmusiken efter att ha upptäckt Barney Kessel, medan Hannah föll pladask för Eva Cassidys röst.

  – Ja, och därför är det tråkigt att jazzen får så lite utrymme i radio och särskilt tv nuförtiden. Många som säger att de inte gillar jazz har aldrig fått chansen att lyssna på någon av de olika stilar som finns, säger Hannah, som nyligen framträdde i Budapest.

  Från 1987 och några år framåt turnerade Ewan en hel del i just Östeuropa, och senare spelade han mycket i bland annat Frankrike och Japan. Undertecknad är inte ensam om att tycka att herr Svensson även platsar bland världsstjärnorna på de största scenerna i New York.

  – Jo, det har jag väl fått höra några gånger, att jag är på fel ställe och inte ens bor i Stockholm, men jag går inte runt och ångrar att jag prioriterade familjen, säger Ewan.

  En smak av jazzens födelseland blir det i alla fall under våren 2016, när far och dotter turnerar ihop med basisten Mattias Svensson och den amerikanske trummisen Alvin Queen och bland annat gästar Varbergs teater den 11 april.