Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Interaktivt. Skådespelarna Johanna Lazcano och Victor Criado från Friends och Unga Klara lät eleverna på Almers skola vara med i föreställningen ”De jag egentligen är”.

  Interaktiv pjäs med viktigt budskap

  Vem är jag egentligen? Det ville Friends och Unga Klara få eleverna på Almers skola att fundera över med den interaktiva föreställningen ”De jag egentligen är”.

  Sexorna och klassens lärare får sätta sig på stolar som ställts i en vid ring i ett av Almers skolas klassrum. Mitt på golvet står skådespelarna Johanna Lazcano och Victor Criado. Under den en timme långa föreställning som följer får eleverna på olika sätt vara delaktiga i pjäsen.

  – Alla som någon gång har varit utanför ska byta plats, säger Johanna Lazcano.

  Flera elever reser sig och sätter sig på en annan stol

  – Alla som har velat vara någon annan byter plats.

  Friends och Unga Klara genomför just nu projektet ”Med rätt att vara”. De är ute på en Sverigeturné genom hela landet där de ger 150 föreställningar. Två skolor i Varberg blev utvalda att få ta del av den, Almers skola och Furubergsskolan.

  – Den var rolig och det var kul att man fick delta. Skådespelarna pratade mycket med publiken, säger Frida Gajemo.

  Unga Klara är en ideell förening och var tidigare en del av Stockholms Stadsteater. De har forskande teaterverksamhet med fokus på barn och unga.

  – Vi vill att barn och unga ska ha rätt till samma konstnärliga koncept som vuxna. Att teater inte ska behöva vara moraliserande, säger Johanna Lazcano.

  Efter att eleverna har sett föreställningen kommer de att arbeta med en del uppgifter som projektet har tagit fram.

  Läraren Martina Högberg berättar att det arbetas en hel del med värdegrunder och att få alla att känna sig som en del i gemenskapen på skolan.

  – Vi har en likabehandlingsgrupp som arbetar förebyggande, säger hon.

  De diskuterar huruvida det är mest effektivt att ha dagar avsatta för att arbeta med det eller att ha ett pågående arbete hela tiden. Det sistnämnda ses som det bästa.