Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/9
ANNONS ▼

Imponerande premiär med Gyllene Tider

Musik konsert

Medverkande: Linnea Henriksson, Gyllene Tider Marknadsplatsen, Halmstad, 5/7

Det är precis som det ska vara: glödande julisol över grusplanen, en fläkt från havet och folk av alla slag som inväntar sommarens popkungar. Kvällens popprinsessa, Linnea Henriksson, har den tacksamma uppgiften att värma upp en redan taggad publik. Visst märks det att det inte är henne publiken är här för att se, även om hon bär kvällens festligaste scenkostym. Men Linnea pratar, dansar, manar till handklapp och har ett gott självförtroende ändå. Musiken är catchy och själv sjunger hon suveränt. Troligtvis hittar halländskan ett gäng nya lyssnare denna kväll.

Fyrtio minuter senare är det dags, det alla har väntat på. "Gå och fiska" inleder kvällen, eller sommaren, och ingenting har förändrats. Gyllene Tider är rockstjärnor med bravur, även om det hinner gå ett decennium mellan turnéerna. Hitsen tar aldrig slut.

Läs också: HN liverapporterade från turnépremiären

"På jakt efter liv" från 1981 överraskar och piggar upp och i "Dansar inte lika bra som sjömän" kan grabbarna på scenen bara luta sig tillbaka och håva in jubel från publiken. I bakgrunden skiftar den stora tv-skärmen ständigt mellan olika bildspel och det är kanske kvällens enda miss: konserten hade klarat sig bra utan vissa taffliga inslag. Samtidigt höjer andra, som filmningen av Fritzons flinka fingrar och det digitala pojkrummet, upplevelsen.

Micke Syd gör sitt inhopp med "Min tjej och jag", en smålarvig men helcharmig bit som visar att Gyllene Tider kan göra vad de vill, det blir så gott som alltid bra. Kanske för att de är sådana skickliga musiker. När Göran Fritzon plockar fram melodikan och MP rockar loss med gitarren sitter varje ackord. Sedan drar Gessle fram ukulelen till "Tuffa tider" och bevisar än igen att det finns lekfullhet kvar i de gamla gubbarna.

Då har jag ännu inte nämnt att Anders bär Dr Martens och Göran har målat naglarna svarta. Är de inte för gamla för sånt? Nej, faktiskt inte. Gyllene Tider har en förmåga att kombinera ungdomlig nyfikenhet och ålderns bekvämlighet på samma sätt som de balanserar pop och rock och får till sina hits.

"Flickorna på tv2" håller trots sin vågade text när Gessle sjunger den med glimten i ögat och ger bort refrängen till en tacksam publik. I "Ljudet av ett annat hjärta" bjuder han upp till dans och ingen misstycker. Sedan har det gått en dryg timme och redan är det dags för extranummer. Scenen ligger svart i ett par minuter men alla vet att det inte är över förrän Gessle har sjungit "Sommartider". Men innan den klassiska publikfriaren avhandlas får vi "Billy", med lika mycket fängslande tyngd som alltid. Den som fattar vad det handlar om kan få gåshud till denna ständigt aktuella berättelse som har 35 år på nacken.

Och den som inte kan sjunga med i "När vi två blir en" är inte här i kväll. "Dags att tänka på refrängen" från nya skivan drar ner tempot något men "När alla vännerna gått hem" skapar perfekt stämning i sommarkvällen.

När bandet klivit av scenen kan de dryga 20 000 besökarna gå hem i ljuset av sprakande fyrverkerier - en brakavslutning på en brakpremiär.

Gå & fiska

Det blir aldrig som man tänkt sig

Juni, juli, augusti

Det hjärta som brinner

På jakt efter liv

Dansar inte lika bra som sjömän

Allt jag lärt mig om livet har jag lärt mig av Vera

En sten vid en sjö i en skog

Min tjej och jag

Flickan i en Cole Porter-sång

Tuffa tider

Kung av sand

Flickorna på tv2

(Hon vill ha) Puls

Ljudet av ett hjärta

Ska vi älska så ska vi älska till Buddy Holly

Leva livet

Tylö Sun

Det är över nu

Billy

När vi två blir en

Sommartider

Dags att tänka på refrängen

När alla vännerna gått hem

MEST LÄST