Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

"Hypotesen är att det skulle komma till brottslig användning"

Åklagaren bedömer inte de häktade männens förklaringar som trovärdiga.

– Vi arbetar utifrån hypotesen att det finns en risk att sprängmedlet skulle komma till någon form av brottslig användning. Den hypotesen blir naturlig när det handlar om så här stora mängder sprängmedel och vi kan inte utesluta någonting, säger åklagare Jon Lindahl.

De båda männen som sitter häktade i den stora dynamithärvan har förhörts av polisen. Den 41-åriga mannen var den som hade 350 kilo sprängmedel i sitt hem. Han har berättat att han under ett års tid har tagit hem lådor med sprängmedel. Mannen uppger att han fått hem sprängmedlet i omgångar från olika personer för att gräva ner det och förstöra det. Den andra mannen, 30-åringen, har köpt 50 kilo sprängmedel av 41-åringen. Enligt 30-åringens advokat har mannen uppgett att han inte hade tänkt använda sprängmedlet. 30-åringen har senare erkänt i ett polisförhör att han har genomfört en provsprängning på sin gård. De båda männens berättelser går dock inte hem hos åklagaren.

– De förklaringar som de har lämnat bedömer jag inte som trovärdiga. De svarar inte tillräckligt på våra frågor och vi har fortfarande många frågetecken, säger Jon Lindahl.

Enligt åklagaren kommer nu polisen att fortsätta hålla förhör med fler personer. Vilka personer det handlar om vill inte Jon Lindahl gå in på. Utöver det kommer det att göras tekniska undersökningar av bland annat datorer och telefoner.

– Just nu söker vi vitt och brett för att försöka kartlägga bakgrunden. Varför man har införskaffat sprängmedlet och vad man skulle ha det till. Dessutom görs det en spårsökning för att försöka ta reda på varifrån sprängmedlet kom ifrån, säger åklagare Jon Lindahl.

MEST LÄST