Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/1

Hur förhindrar man stängning av skolor?

Hur arbetar man för att en skola inte ska riskera att stängas på grund av personalbrist? Behövs det en handlingsplan? Ja, blev svaret från fullmäktige.

Christer Norrman (M), tidigare ledamot i fullmäktige, ordförande i tekniska nämnden och lärare på Älvseredsskolan, lämnade i början av året in en motion till kommunfullmäktige. Han ville se en handlingsplan för hur man arbetar för att en skola inte ska riskera att stängas på grund av personalbrist. Sedan dess har han lämnat kommunen och politiken. Vid kommunfullmäktiges senaste sammanträde var det dock dags att diskutera motionens innehåll.

Motionen fick stöd av Moderaterna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Liberalerna, och Sverigedemokraterna. Övriga partier tyckte inte att det behövs en särskild plan för hur man löser lärarbrist på en skola. Att se till att det finns lärarkompetens på alla skolor är något som barn- och utbildningsnämnden ständigt arbetar med. Det förklarade bland andra Kerstin Angel (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Vi jobbar för attraktiva arbetsplatser och 2013 började vi se över organisationen för att kunna garantera kompetensförsörjning på bästa sätt. Ett enigt kommunfullmäktige antagit en organisation med F-6-skolor som jag tror på. Det är inte en bra idé att flytta lärare och jag är förvånad över att Moderater och Socialdemokrater är för tvångsförflyttningar.

Filip Bertilsson (M) förklarade att det inte handlar om tvångsförflyttningar av personal.

– Det har det aldrig varit tal om. Ni missförstår intentionen i motionen på ett illvilligt sätt. Jag ogillar byråkrati och onödiga handlingsplaner, men detta är en så central fråga, förklarade Bertilsson.

Lars Fagerström (L) har tidigare lämnat in en motion om att kommunen, under en period, skulle kunna erbjuda lönepåslag för lärare som accepterar att flytta på sig.

– Det är viktigt att vi har en plan så att vi inte hamnar i samma läge igen, sa Fagerström (L). Han syftade på läget förra hösten när det saknades personal till Älvseredsskolan och det fanns planer på att stänga skolan tillfälligt. Föräldrar löste genom gemensamma krafter situationen och undervisningen kunde skötas som planerat.

– Föräldrarna löste situationen. Kommunen hade inte förmågan. Det är skandalöst, utbrast kommunrådet Claës L Ljung (M).

Läs också: Infekterat i alliansen om byskolorna