Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

HNs heta lista 2018

Så var det dags att utse 2018 års hetaste idrottare. Vi har som vanligt inte varit överens. För vad som är hett för en behöver inte vara hett för en annan. Ni får ta listan som just en lista bland många andra.

Vi räknar ner: häng med!

30) Christoffer Carlsson (ny) – Fotboll

FFF-spelaren vann HN:s plusliga. Tog sitt familjeansvar och skippade träningslägret utomlands för att vara hemma med barnen. Gjorde sin bästa säsong någonsin därefter. Något att tänka på!

29) Camilla Johansson (28) – Bandy

VM-guld och tjejen som avgjorde det hela med matchens enda mål. Slutar som kanske en av de bästa genom tiderna i Sverige. Expertkommentator i tv-sändningar 2018. Respekt!

28) Lars-Eric Nilsson (ny) – Fotboll

Säger man det namnet i Fotboll-Sverige nickar många med respekt. Nu slutar han efter den underbara säsongen 2018 och 27 år som ordförande i Falkenbergs FF.

27) Elin Arvidsson (5) – Golf

Har kämpat på i Symetra Tour och klarat en del cutter. Försökte kvala in till LPGA-touren. Det gick nästan! Hon stöp i det tredje och sista kvalet.

26) Marina Mattsson (ny) – Ridsport

En mellansäsong som ändå gav SM-guld i U25 Quartermain. Dressyrryttare från Falkenberg som alltid är het i ryttar-Sverige.

25) Kujtim Bala (16) – Fotboll

Varbergs Bois sportchef som var mitt i turbulensen från 1 januari tills han bara drog under sommaren. Trött på styrelsen, trött på spelarbråk, trött på förluster. Men har ändå fått beröm för sitt grundslit som gav Bois nytt kontakt.

24) Pontus Netterberg (ny) – Ishockey

SM-guld med Växjö Lakers. Inte mest speltid kanske, men en hallänning med SM-guld i hockey, det smäller högt. Liksom utvisningen efter slutsignal vid träningsmatchen i Varbergs ishall i höst!

23) An Shu (ny) – Bordtennis

45 år gammal och comeback i Falkenbergs BTK. Dessutom seriens mest högljudde spelare. Att se och höra två matcher med en An Shu, som hela tiden verkar var på väg mot ett nervsammanbrott i hagen, är en pingisligematchs stora behållning.

22) Daniel Lindgren (30) – Handboll

Filip Berentsen gjorde flest mål i framgångssagan HK Varberg. Men Daniel Lindgren var kungen i laget. Det ligger så mycket rutin i hans spel att lagkamraterna nästan lägga sig och sova. Men bara nästan...

21) Nahom Girmai (ny) – Fotboll

Varbergs Bois mittfältare låg bakom ungefär allt i offensiv väg. Värvningsrykten i massor nu under hösten. ”Bra spelare utan boll” (Jocke Persson) är också en egenskap... Har en skarp bössa som vi gillar.

20) Tilde Johansson (ny) – Friidrott

Vi brukar inte ha med juniorer utan seniorframgångar på lista. Men UEM-guld i längd i folkets idrott friidrott. Uttagen i Sveriges Olympiska Kommittés talangsatsning. Vad månde bliva?

19) Erion Sadiku (ny) – Fotboll

Ska denne spelare äntligen ta staden Varberg tillbaka i Varbergs Bois? Hemmason som under året tränat med Leeds och gjort succédebut i Superettan och blivit kallad till pojklandslag. Född 2002!

18) Therese Arneson (ny) – Innebandy

Kanske lite väl tillbakadragen för vår lista, men Warbergs forward är bara så viktig att hon är en stjärna för det. Comebacken i höst glimrande bra.

17) John Björkengren (24) – Fotboll

U21-kapten Roland Nilsson har ögonen på ynglingen. Uttagen i U20-landslaget men missade matchen på grund av hjärnskakning, Flera drömmål i Superettan. Snart såld?

16) Hasse Karlsson (21) – Handboll

HK Varbergs tränare är en gamäng. Alltid med en räv bakom ena örat. nästan lite ”Bengan Johansson-potential”. I alla fall i rösten! Förde nästan sitt lag till Handbollsligan och började hösten också med framgång.

15) Hasse Eklund (14) – Fotboll

Tränaren gör inte målen och räddar inte men tar man ett lag till Allsvenskan finns kvaliteten. Började året på operationsbordet, men slagkraftigheten vid sidan om planen opererades inte bort. Vågar dock ryta till. Tur det!

14) Albin Lagergren (8) – Handboll

EM-debut och fixade ett silver tillsammans med landslagskamraterna. Också SM-guld med Kristianstad och sedan proffs i Magdeburg där starten var magnifik. Har stjärnkvalitéer på plan, men osynliga mannen utanför. Tyvärr för handbollen i hemstaden Varberg glöder!

13) Jens Dantorp (ny) – Golf

Nyinflyttad till Falkenberg och drog hem drygt 3 mille som trea i Scotish Open. Även om spelet på Europatouren varit väldigt mycket upp och ner är en falkenbergare på touren inget vi är bortskämda med.

12) Hampus Nilsson (ny) – Fotboll

Var parhäst med Erik Pärsson i betygsklagomålet mot HN. På hans eget spel på plan gick det inte att klaga. Akrobatik och självförtroende i en enda skön förening. Firade det allsvenska avancemanget på BB.

11) Beata Kollmats (ny) – Fotboll

Lagkapten i FC Göteborg Kopparberg som sånär vann Allsvenskan. Fick göra mycket media under hösten och blev en profil. Det är starkt att hålla i karriären efter de många skadorna hon råka ut för. Men 2018 var Beatas år!

10) Mattias Lindström (9) – Fotboll

Fortsatte sin succésejour i Tvååkers IF. Blev så när hjälteförklarad när Superettanplatsen fanns inom räckhåll. Men hur många gånger räknade han själv ut laget egentligen? Umgås gärna med den skånska fotbollsadeln.

9) Mattias Johansson (ny) – Bandy

Spelande tränare i Frillesås när laget nu nämns flera gånger i veckan i Sportnytt och TV4-sporten. Som uppstånden ur isen på Sjöaremossen. En bandyarketyp som går rakt igenom rutan. Och bäst i laget också!

8) Erik Pärsson (ny) – Fotboll

Det svänger om FFF-spelaren. Vi har under säsongen sett utvisningar, petningar, revanschmål som tåpajjen mot Bois, högljudda klagomål mot oss HN-journalister för dåliga betyg. Och så allsvenskt avancemang och troligtvis inget nytt FFF-kontrakt!

7) Joakim Persson (ny) – Fotboll

En Boisare före alla FFF:are? Men här är tränaren som vågar säga saker från hjärtat, skoja och vara arg. Allt på samma gång. Det är ett munläder som ibland måste tyglas. Trolla med laget kan han också!

6) Niclas Eliasson (6) – Fotboll

Nu börjar han steppa upp i England. Ordinarie under hösten i Bristol City och vi såg första målet också. En spelare som snart kan vara landslagsaktuell om han fortsätter att få förtroende. Ofta i Falkenberg och stödjer sitt FFF.

5) Lynn Carlsson (7) – Golf

Bästa året hittills på Europatouren med en 3:e plats som bäst i en deltävling. Fick spela British Open även om det inte blev en hundraprocentig insats. Slutade 14:e på Order of Merit. Bygger sakta upp marknadsvärdet.

4) Gustaf Nilsson (4) – Fotboll

A-landslagsdebut och matchhjälte på januariturnén. Ny klubb i Danmark, Vejle. Och spelade U21-kval i Falkenberg och där blev han målpassade till segermålet. Mystiskt skadad i slutet av säsongen. Men smyger fram mot topprestationen.

3) Evelina Tovek (1) – Ridsport

Ytterst nära en VM-plats men den där topp-prestationen saknades. Bygger ett namn i Sverige genom en 4:e plats på Friends och bra placering i Göteborg. Lånar ut sin topphäst till Henric von Eckermann ibland.

2) Olivia Schough (2) – Fotboll

Hamnar i centrum vad det än gäller. Fin andraplats med Göteborg, i damallsvenskan, spel landslaget och då också VM-kvalifikation. Sedan till sist kontraktsbråk och i skrivande stund ett osäkert 2019.

1) Erik Johansson (Placering förra året: 3) – Fotboll

Lämnade FC Köpenhamn och pengarna för Djurgården och kärleken Carina Berg. Det romantiska giftermålet i Se&Hör-anda i slutet av året blev pricken över iet! Är stjärna skrivet från vänster lilltånagel till den perfekt ansade ”muschen”.

Ute från listan

Magnus Mossberg (10), Kalle Söderström (11), Fayez Alloush (12), Johan Joqvist (13), Andrea Envall (17), Marcus Annervi (18), Maria Nilsson (19), Tobias Englund (20), Sebastian Norberg (22), Astrit Ajdarevic (23), Adnan Baincia (25), Tomas Andersson (26), Lovisa Ljungström (27), Judit Melgar Hernandes (29)

Urvalskriterier

För att hamna på listan måste du under året ha tävlat för en klubb från Falkenbergs eller Varbergs kommun, bo där eller vara så starkt förknippad med regionen att du kan kallas för falkenbergare eller varbergare. Dessutom måste du, förutom att ha presterat 2018, ha vad lite av vad marknadsföringsproffsen kallar stjärnkvalitet. Inte svårare än så, va!