Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ingen skam, ingen skuld. Kommunpolitikern Erik Hellsborn (SD) vände sig i går på sin blogg emot ”flera kosmopoliters” kollektiva skuldbeläggning av nationalister efter dådet i Norge. Utan att beklaga det som hänt slog han fast att skulden ligger på mångkulturen.

Hellsborn skyller norska massakern på mångkulturen

Sverigedemokraten och kommunpolitikern Erik Hellsborn i Varberg anser att massakern i Norge är massinvandringens och ”islamiseringens” fel. Ett yttrande som partiet nu tar avstånd ifrån. – Man bör vara väldigt försiktig med att göra analyser på ett så här tidigt stadium. Och det har vi också meddelat Hellsborn, säger Björn Söder.

När bomben small i Oslo, innan dödsskjutningarna på Utøya blev kända, så var det många som spekulerade i att dådet skulle vara knutet till islam på ett eller annat sätt.

Kommunpolitikern Erik Hellsborn (SD) i Varberg menar fortfarande, efter att Breiviks identitet och motiv blivit kända, att det är vad han kallar ”islamiseringen” och massinvandringen som bär skulden.

”Om det inte funnits någon islamisering eller massinvandring hade det inte funnits något som triggade Behring Breivik att göra som han gjorde”, skrev Erik Hellsborn i sin blogg under söndagen.

– Det yttersta ansvaret ligger alltid på gärningsmannen, men ska man diskutera de bakomliggande orsakerna som drev honom så var ju det orsakat av mångkulturen, förtydligar Hellsborn för HN.

Han syftar på de dokument som Behring Breivik skickade ut före attentaten där han beskriver sin oro över att islam hotar den kristna västvärldens existens. Men snarare än Breiviks hat mot det mångkulturella samhället, är det, enligt Hellsborn, själva samhället som bär skulden.

– Hade mångkulturen varit något positivt så hade man kunnat försvara den, men mångkulturen är i mitt tycke något oerhört negativt. Attackerna i Norge visar bara ytterligare på de negativa konsekvenserna och jag ser ingen anledning att försvara den.

Hellsborn skriver att han inte känner någon som helst skam eller skuld över att han och Breivik delar den nationalistiska ideologin.

De som ska känna skuld är de han kallar ”kosmopoliterna”.

– Vad jag menar är ju att mångkulturen är ideologiskt skapad. En ideologi som haft oerhörda negativa konsekvenser och de här terroristangreppen är ett uttryck för det.

Behring Breivik hade en politisk agenda som i mångt och mycket är samma frågor som SD för upp på dagordningen. Bär man då något slags ansvar tycker du?

– Nej, Breivik är en produkt av det mångkulturella samhället. Hade inte Europa blivit mångkulturellt så hade aldrig dödsskjutningarna skett.

"Bör vara försiktig"

På tisdagen tog Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder avstånd från sin partikamrats bloggande om terrorattentaten i Norge.

– Partiet står inte bakom den analysen. Man bör vara väldigt försiktig med att göra analyser på ett så här tidigt stadium. Och det har vi också meddelat Hellsborn, säger Söder till TT.

– Det är självklart så att ingen annan än gärningsmannen bär ansvar för det inträffade.

Senare under tisdagen yttrades sig också SD:s partiledare Jimmie Åkesson om att han inte delar Erik Hellsborns analys, och säger till svd.se att han utgår från att partiet nu ska göra en intern utredning.

– Man kan inte skylla enskilda människors handlingar på samhällsstrukturer så här. Sen tycker jag inte att man ska göra politik av det här, oavsett om man är sverigedemokrat, socialdemokrat eller moderat eller vem det nu är som gör det så tycker jag att det är lika fel, säger Åkesson.

SvD: Kommer ni att agera mot politikern?

– Ja det gör vi ju, sen hur är allt för tidigt att svara på. Vi har ju större frågor att hantera i dag än lokalpolitiker i Varberg. Men det är klart att han ska få höra att partiet inte delar hans analys.

Att SD i vissa debatter börjat få skulden för att bidra till det politiska klimat som attentatsmannen frodats i menar Björn Söder handlar om att plocka delar ur sitt sammanhang.

TT: Läser man hans manifest så finner man trots allt mycket gemensamt tankegods. Synen på hotet från islamiseringen till exempel.

– Det är ett stort hopkok av massa saker som ska berättiga vad han har gjort. Det är framför allt demokratiförakt och våldsfetischism som genomsyrar hela manifestet.

– Men visst det finns invandringskritik, men det finns också frimurarmysticism och konservatism och liberalism. Man försöker plocka delar ur sitt sammanhang och angripa oss, och det tycker jag är precis lika fel som när Hellsborn påstår att mångkulturalismen skapat Breivik, säger Björn Söder.

TT: Men har inte politiker ansvar för att debattklimatet inte blir för rått, vilket kan trigga sådana här personer?

– Absolut, men den bristen finns hos de andra partierna som försöker trigga det här mot oss. Vi fick vår partilokal attackerad i måndags. Det är viktigt att ingen försöker använda det här. Politiker bär ansvar och det gör också sverigedemokrater som bloggar och twittrar, säger Björn Söder.

Inlägget borttaget

HN har sökt Erik Hellsborn på nytt för vidare kommentarer, men han har haft sin telefon avstängd. Han skriver på sin blogg att han inte menar att frånta gärningsmannen huvudansvaret för hans handlingar och har plockat bort sitt ursprungliga inlägg. Dock står han fast vid att om inte Norge varit mångkulturellt hade det inte det funnits något motiv för Anders Behring Breivik att utföra massakern.