Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Hasse Vennerstens fjärde deckare är klar

Efter fem år får deckartrilogin från Varberg av Vennersten & Sigurd en fortsättning. I "Onda änglar" är kriminella mc-gäng ett tema.

Omslaget signalerar vad årets kriminalroman handlar om, med en amerikansk motorcykel framför Societén i Varberg.

– Ja, ett av morden sker där, i fontänen, berättar Hasse Vennersten, den pensionerade bankmannen som skriver deckare ihop med sin kusin Jan Sigurd.

Romanens två rivaliserande gäng, Golden Demons och Black Angels, är helt påhittade – liksom gården i trakterna av Hunnestad.

– Det skulle kunna finnas en risk om vi använde namn på verkliga mc-gäng, för tröskeln för att begå våldsbrott är väldigt låg och man vet inte vad som skulle kunna hända om någon kände igen sig.

Även den nya boken innehåller gott om kopplingar till Varberg, eftersom handlingen utspelar sig här. Namnen är valda med omsorg, som att åklagaren nästan heter som Hasses tidigare svärson och en medlem i ett mc-gäng har smeknamnet Nobby.

– I första boken fick en hund heta Quintus efter en av våra hundar och vi har även haft en hund som hette Nobby, döpt efter Nobby Stiles, säger Hasse och syftar på den legendariske, defensive mittfältaren som var en klippa i Manchester United och när England vann VM 1966.

LÄS MER: Vennerstens första deckare

Huvudpersoner är fortfarande den temperamentsfulle polisinspektören Leo Colbjörnsen och hans yngre kollegor Eva Hjort och Adam Abramovitj, som har funnit varandra även privat.

– Poliserna är hjältarna kan man säga. En del av handlingen utspelar sig på Valens industriområde, där ett av mc-gängen har en lokal. Varbergsmiljöerna kan jag ju och annat kan man googla, som mc-modellen Suzuki Intruder, berättar Hasse, som även har tagit hjälp av Lars Nordenadler, pensionerad kriminalinspektör i Varberg.

"Onda änglar" är den fjärde fristående delen i sviten som påbörjades 2011, men den första boken på fem år för kusinerna vars gemensamma släkting Sigurd Sigurd (farfar/morfar) var en språkintresserad tullförvaltare från Halland.

– Vi gör ett synopsis med handlingen tillsammans men skriver var för sig. Jag skriver varbergsdelarna och Jan exempelvis om byn i Frankrike som han har hus i och känner till. Sedan går vi tillsammans igenom allt och jan dramatiserar det, eftersom han är professionell lärare på skrivarkurser, förklarar Vennersten.

LÄS MER: Kallbadhuset finns med i deckare

En fristående lektör har också granskat manuset.

– Vi har nog lite olika sätt att skriva på, men det märker nog inte läsarna utan bara vi själva. Vi vill ha korta kapitel, på fyra till tio sidor, så att det blir tempo i läsningen, fortsätter Hasse, som gissar att hans delar har tagit ett halvår att skriva, hösten 2017 och i somras.

Blir det fler varbergsdeckare?

– Det finns tankar och idéer, men ingenting är bestämt än.

"Onda änglar" släpps av Espri via Arx förlag, som även har gett ut de tidigare romanerna i pocket.

– Ja, när Mostal la ner blev Arx intresserade eftersom talböckerna har gått såpass bra.

LÄS MER: Mord på Hotell Gästis i nu deckare

Deckare: "Sanningens pris", "Pomologen" och "Ingers violin" på Mostal 2011–2013 samt "Onda änglar" på Arx förlag 2018. Hans Vennersten: Född 1945, bosatt i Varberg 1948–1970 och igen sedan 1998. Bakgrund inom bankvärlden. Gift med Margareta. Vuxna barn med familjer: Magnus i Mölnlycke och Cecilia (känd sångerska) i Varberg. Jan Sigurd: Född 1955 och bosatt i Malmö med Anna-Lena Brundin Bergelin. Har sedan 1994 släppt ett 20-tal böcker och belönats med Piratenpriset (2005). Är även ståuppkomiker, pianist, sångare och låtskrivare, bland annat på Monica Zetterlunds "Det finns dagar" (1997).