Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Musikalen Fett 211.jpg
Solospelning. Hans Schakonat har många strängar på sin gura, men nu ska han göra sin första spelning som soloartist. Bilden togs i samband med repetitionerna av musikalen ”Fett” förra året.

Hans Schakonat gör sin första solokonsert

Falkenbergarna har sett och hört honom i en oändlig mängd musikaliska sammanhang genom åren. Nu är det dags för Hans Schakonat att ge sin första solokonsert. – Äntligen får jag bestämma allt själv, säger han med ett skratt.

Schakonat & Hans vänner är det fyndiga namnet på spelningen och den görs i Falkhallens blackbox 15 oktober. Egentligen var det planerat att Shine On skulle spela där då, men det blev inte av.

– Då tänkte jag att jag kör något med lite andra människor. Lokalen var ju redan bokad och jag behöver ha ett projekt att sätta tänderna i. Att jag fick Hallands Nyheters kulturpris förra hösten har också stimulerat mig mycket att genomföra det här.

Är det första gången du gör en solokonsert?

– Ja, det kan man nog säga och det är väl på tiden kan man tycka, hahaha...

– Jag har alltid känt att jag vill göra något i egen regi. Nu kan jag spela lite eget material också. Det blir nästan aldrig annars. Jag ska försöka hitta det som är bra. Men mest blir det andras låtar, man får ju hylla hjältarna också. Det kommer nog att slinka med någon Pink Floyd-låt och kanske lite Zappa och Hendrix.

Förutom Hans på gitarr kommer grundbandet att bestå av Henrik Ohlin (bas/sång), Joakim Schakonat (trummor), Rey Ove Karlén (klaviatur) och Micael Stålbom (slagverk). Dessutom dyker det upp gäster som Hans spelat mycket med genom åren, Frethless Eric, Solteatern, Anna-Lena Winter, med flera.

Schakonat har spelat med en hel del rikskända och etablerade artister också och det är inte uteslutet att någon hemlig gäst dyker upp.

– Men jag vill göra det mer lokalt eftersom det finns så många bra musiker här. Micael Stålbom och jag har ju till exempel alltid spelat ihop på något sätt.

Två av Hans söner spelar trummor och Joakim ingår alltså i kompbandet. William ska spela i förbandet RAW Tuning, en trio som framför eget material (övriga medlemmar där är Anders Jarl och Daniel Lundin).

Vad kan publiken vänta sig av Schakonat & Hans vänner?

– Bra musiker, lekfullhet, rock’n’roll, blues, salsa, reggae, visa, latinamerikanskt. Populärmusik är det man jobbat mest med. Men det blir en blandning av allt jag gjort genom åren.

Alla falkenbergare med minsta musikintresse vet att det är en hel del. Och kan vara säkra på att Hans kommer att fortsätta dyka upp i alla möjliga och omöjliga sammanhang när det gäller tonkonst.

– Ja, jag har en del grejer på gång och vi ska återkomma till Shine On. Det finns lite planer för det nästa år.

Ålder: 49 år.

Familj: Tre vuxna söner och flickvän.

Bor: Lägenhet i centrala Falkenberg.

Yrke: Musiker/gruppledare för funktionshindrade.

Band/musiker han spelat/spelar med: Thumbe, Shine On, Frethless Eric, Schakonat Bluesband, The Mulligan Stue (Johan Örjanssons band), Trio Schakonat, The Second Time, Winter, Totta Näslund, Robert Wells, Kalajs, Power Unit, Hot Fudge, Flisorna flyger, Trärockarna, Jack Vreeswijk, Brylkleters, Bar-B-Q, Mojos, med flera.

MEST LÄST