Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Tar ton. Lasse Carlsson, skådespelare på Teater Halland, introducerar tonsättaren Felix Körling för halländska barn. I förra veckan gavs föreställningen ”Felix K hälsar på” på Hishultsskolan.

  Halländska visor får nytt liv bland barn

  Tomtegubben har verkligen snuva. Och dessutom ett speciellt instrument att rensa näsan med innan han får medicin.

  När Teater Halland ger föreställningen ”Felix K hälsar på”, om tonsättaren Felix Körling, spelar rekvisitan en viktig roll. Och Körling själv finns med, som sprattelgubbe i papp.

  Han är en bister farbror i kostym och fluga och liknande utstyrslar har skådespelaren Lasse Carlsson och musikern Jonas Franke Blom. Men allvarliga miner? Nej, när Felix Körlings sånger presenteras för lågstadiebarn i Hishult är det med humor och skratt.

  – Föreställ er att den här runda mattan är en karta, säger Lasse när han och Jonas inleder med ”Ett gammalt fult och elakt troll”.

  – Var ligger Åland, tror ni? Och Småland?

  Barnen i årskurs två och tre på Hishultsskolan kommer med vilda gissningar och Åland hamnar till slut på en plats lite utanför mattan. Än svårare blir det med Amsterdam och Yokohama.

  Visan om det gamla trollet är en av Halmstadkompositören Felix Körlings mest kända, och flera av barnen känner till den. Körling skrev också ”Nej se det snöar”, ”Om ja fick 5 öre” och ”Tomtegubben som hade snuva”.

  Lasse Carlsson gestaltar livfullt tomtens enorma nysningar och hans uppfinningsrika sätt att snyta sig på. Barnen sjunger med i sången, där tomtegubben till slut får medicin av doktorn.

  Jonas Franke Blom tar aktiv del i skeendet på olika instrument. Ett av dem har han byggt själv och sitter på, en trumlåda där spacklar och stekspadar skapar ljud.

  Eleverna väljer sånger genom att plocka föremål ur en korg. En docka leder till ”Om ja fick 5 öre” där ett barn drömmer om allt hen skulle köpa för beloppet – och det är inte lite: en blunddocka, gräddkarameller, hatt och kappa till mamma och en muff.

  – Det här är länge sedan, de fem örena är kanske 500 kronor i dag. Vad skulle ni köpa om ni hade det? frågar Lasse.

  – Tv-spel, massor av godis, en häst! ropar barnen som deltar intresserat under den drygt halvtimmeslånga föreställningen.

  Lasse Carlsson och Jonas Franke Blom varvar musiken med att berätta om sångerna och kompositören. Felix Körling föddes 1864 i Småland och bodde som vuxen i Halmstad, där han var musiklärare på läroverket och organist i kyrkan.

  – Han var samtida med Alice Tegnér men hans barnvisor har inte lika stor spridning. Kanske för att Körling är lite skarpare, hans texter har ofta ett direkt tilltal, säger Lasse Carlsson efter föreställningen.

  Lasse Carlsson och Jonas Franke Blom föreställer sig att musikläraren Körling skrev visor för att sjunga tillsammans med eleverna.

  – Han var vän med författaren och pedagogen Ellen Key och hade en modern syn på barn, även om han också var en auktoritär person, säger Jonas.

  Jonas är från Göteborg och Felix K-programmet är hans första kontakt med Teater Halland. Lasse Carlsson, även han bosatt i Göteborg, har de senaste åren medverkat i produktioner som ”Mannen med läderbollen, ”Pinocchio” och ”En midsommarnattsdröm”.