Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Grannar har överklagat den nya detaljplanen för kvarteret Hägern vid Nyhemsgatan. Bild: Annika Karlbom

Högre hus överklagas av grannar

Tolv hushåll längs Nyhemsgatan tar strid om den planerade förändringen i kvarteret Hägern.

Mellan Nyhemsgatan, Engelbrektsgatan och Västkustvägen är en större förändring på gång. Politikerna i byggnadsnämnden har antagit en ny detaljplan som tillåter rivning av en del av ett hus, nybyggen och påbyggnad av flera hus i området. Grannarna har varit kritiska och nu överklagar tolv hushåll längs Nyhemsgatan den nya detaljplanen till Mark- och miljödomstolen i Vänersborg.

Grannarna är kritiska till hus kommunen hanterat ärendet. De tycker inte att de fått ordentlig information. De underkänner också presentationen av hur av solljus och skuggor kommer falla i området efter byggnationen.

De som överklagat tycker att planeringen borde invänta stadsbyggnadsprogrammet  – det dokument som ska berätta om hur Varberg ska förtätas. Det väntas vara färdigt i höst.

I överklagan uttrycker grannarna också kritik mot höjden och volymen på den planerade bebyggelsen. De menar också att trafiken kommer att öka – något som de befarar kommer påverka deras boendemiljö negativt.

Den detaljplan som byggnadsnämnden antagit möjliggör en utökning av lägenheterna i området från 74 till 119 stycken. Om detaljplanen används fullt ut kommer husen i området bli mellan tre och fyra (plus en vindsvåning) våningar höga.