Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Ringhals/greenpeace
Under natten till måndagen lystes reaktor 1 upp med flera kärnkraftskritiska budskap. Manifestationen gick enligt Hallandspolisen lugnt till.

Greenpeace lyste upp Ringhals

UPPDATERAD. "Onödig, dyr och osäker". Under natten till måndagen lystes Ringhals reaktor 1 upp av olika budskap. Greenpeace vill stoppa utvecklingen av nya kärnkraftverk.

"Ställ om Sverige". "100 000 år av konsekvenser". "Stoppkloss". Fem personer från Greenpeace demonstrerade på söndagskvällen och natten utanför Ringhals. Med hjälp av ljusprojektorer lystes reaktor 1 upp med olika budskap.
– Vi vill belysa att Sverige står inför ett vägval där vi kan satsa på förnyelsebar energi i stället för kärnkraft, säger Ludvig Tillman från Greenpeace.

Demonstrationen gick lugnt till och polisen skickade inga större styrkor. Men man har upprättat två anmälningar om brott. Dels kan aktionen vara ett brott mot ordningsstadgan, eftersom Greenpeace inte haft tillstånd. Den andra anmälan handlar om att de brutit mot fotoförbudet som råder på platsen. Åklagaren ska ta ställning till om åtal ska väckas.

Ringhals egna väktare höll också koll på aktivisterna. Även informationschefen Gösta Larsen träffade Greenpeace under natten.
– Jag tycker väl att det är bra att människor engagerar sig i olika frågor. Men om de hade meddelat oss i förväg hade de kunnat få ström från oss. Det var ju synd att de körde med bensinaggregat. Men de tycker väl att ändamålen helgar medlen, säger han.

Flera av Greenpeace nattliga budskap riktade sig direkt mot Centerpartiet och partiledaren Maud Olofsson. Om en vecka väntas regeringen komma med lagförslag som öppnar för nya kärnreaktorer i Sverige.
– Det finns en stor splittring inom alliansen och inom Centern. Vi hoppas såklart att man inte ändrar de här lagarna och vi kommer att fortsätta med fler aktioner, säger Ludvig Tillman.

Greenpeace
Greenpeace
MEST LÄST