Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Gammal sjö på Morups tånge återskapas?

En gång i tiden fanns en sjö på Morups tånge. En ny markägare i området har planer på att återanlägga sjön.

Falkenbergs ornitologiska förening ser positivt på planerna.

– Våtmarker är guld värt för fåglar, det finns gott om föda för dem där. Det har legat en sjö kallad Pölsefloen i naturområdet tidigare, men den dikades ut någon gång runt tjugo- eller trettiotalet, säger Thomas Andersson i Falkenbergs ornitologiska förening.

Pölsefloen var en kvarleva från istiden, den skapades när isen smälte och drog sig tillbaka. Enligt Thomas Andersson är förslaget att återskapa sjön inte nytt.

– Sjön ligger inom ramarna för länsstyrelsens mål vad gäller kvävefällor och biologisk mångfald. Det har funnits tankar på att återskapa sjön länge, men de har stoppats av den förra markägaren, säger Thomas Andersson.

Morups tånge är redan känt som en utmärkt fågellokal, och drar många fågelskådare till området. Planerna på att ytterligare förbättra omständigheterna för fåglar genom att anlägga en sjö har en kommersiell bevekelsegrund, enligt Thomas Andersson.

– Så vitt jag vet vill den nye markägaren starta ett bed & breakfast på området, och vill locka ornitologer med så bra fågelmarker som möjligt, säger Thomas Andersson.

Länsstyrelsen har för närvarande hand om ärendet.