Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Fullt drag i Åkulla

  En verklig kämpe och entusiast för att vidare utveckla och popularisera sportanläggningen i Åkulla på 60-talet var Sven Halling.

  Gamla protokoll berättar att den 10 september 1929 kunde stadskamrer Ernst Borgström, som bland annat var ordförande i Varbergs GIF, hälsa följande representanter välkomna till ett sammanträde för att diskutera planeringen av en sportstuga i Åkulla. De inbjudna var trafikchef Björcke från Varberg-Ätrans järnväg, John Victorin från Varbergs Turistförening, Arthur Karlsson och Ernst Svensson från Varbergs BoIS.

  Januarivintern 1929 var den bästa på hundra år och Varberg-Ätrans järnväg hade satt in flera extratåg till Åkulla, dit tusentals resenärer sökte sig för att vintersporta. Det var mycket som hände där denna vinter. Bandymatcher och skridskotävlingar samt hastighetstävlingar med bilar och motorcyklar, allt detta förekom på Yasjön. Skridskosegrare blev John Alfredsson och skidtävlingen, som gick i terrängen, vanns av Sigge Larsson med Arthur Urbath på andra plats. Bertil Victorin vann juniorklassen. I biltävlingen deltog Einar Barre, B.G.Möllerström, Wille Eklund, Anton Larsson, Ragnar Friström med flera.

  Det var denna underbara vinter som fick intresserade att tänka på en sportstugeanläggning i Åkulla. Efter flera sammanträden bildades en förening med John Victorin som ordförande och Ernst Borgström som sekreterare. Och en sportstuga blev det till en kostnad av 7 500 kronor som finansierades genom bland annat en andelsteckning på 4 500 kronor. Invigningen ägde rum den 19 oktober 1930, men några vintrar liknande den förra kom att dröja och intäkterna blev blygsamma.

  Under andra världskriget fungerade Sportstugan som militärförläggning och blev då hårt nedsliten, men tack vare många frivilliga arbetstimmar stod en större och modernare Sportstuga färdig på 50-talet.

  Vid ett sammanträde i början på 60-talet med dåvarande turistchefen Carl Zanichelli, Sven Halling, Axel E. Blixt och undertecknad, beslöts att anordna poängpromenader i Åkulla med utgång från Sportstugan.

  Varje söndag, år efter år, var bilparkeringen fullbelagd och hundratals, unga som gamla, löste deltagarekort och gick poängpromenaden. Banläggare Per Antonsson liksom Pelle ”K.A-Pelle” Nilsson lade ned ett enastående arbete i föreningen.