Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/4
ANNONS ▼

FRK:s roddare i rekordform på SM

Falkenbergs Roddklubb tog storslam på SM. Utdelningen blev hela åtta guld! – I modern tid är det nog tangerat rekord, säger Mattias Johansson.

RODD: SM i Jönköping
Själv fick Mattias Johansson ställa sig högst upp på prispallen fyra gånger. Han blev den stora SM-kungen på Munksjön.
– Det gick jädrigt bra. Fyra av fyra, säger en nöjd Mattias Johansson.

Det guld som Mattias värderar högst är fredagens singelvinst. Där rodde han snabbare än både Filip Nilsson och Martin Johansson. 
– Rodden är inte jättestor så det är svårt för mindre klubbar att få ihop lagbåtar, men i singel är alltid de bästa med. Och att försvara ett guld är alltid lite extra.

Platsen till U23 EM gick till Filip Nilsson - inte Martin Johansson som HN besökte innan mästerskapet.
– Det är mest fair att den som är snabbast får åka, säger Mattias Johansson.
Det mest svettiga guldet var det ihop med 17-årige Moritz Lücke i klassen 2xHS. På vägen fram besegrades tunga namn som Anders Backéus, Vaxholm, samt Lassi Karonen, OS-roddare i London 2012.
– Förra året rodde jag med Martin (Johansson), men han hade tenta på söndag, och kunde inte vara med. Jag och Moritz lyckades vinna, men vi fick fan slita för det! Och då smakar det faktiskt ännu bättre, säger Mattias. 

Vad är hemligheten bakom FRK:s framgång?
– Mycket träning och bra laganda. När vi ror ihop har vi samma tanke, för att det är kul och att man ska göra vad man kan, och inte krångla till det så mycket, säger Mattias Johansson.

En som också blev hundraprocentig på SM var Felicia Häggström. Talangen, som fortfarande har två år kvar som junior, tog sina två första SM-tecken på seniornivå. Först i scullertvåan med Sascha Andersson.
– Det är båten jag tränat mest med. Vi bestämde oss för en månad sedan att vi skulle ro den klassen, men det var absolut inte förväntat att vi skulle vinna. Det var sjukt! 

Marginalen ner till tvåan Akademiska från Stockholm blev nära sju sekunder.
– Vi behövde inte spurta för att komma först. Det gick ganska dåligt i starten, men vid 750 meter var vi jämsides med ettan och sedan gick vi ifrån och höll ända in i mål.

Felicia och Sascha drog även längsta strået i scullerfyran ihop med Annie Svensson och Lovisa Wallin.
– När vi satte oss i båten hoppades vi bara på det bästa, men det gick ju bra. Först var det tänkt att Frida Johansson skulle ro, men vi bytte plats på anmälningsdagen.

Med under helgen fanns Ebba Einarsson. HN har tidigare skrivit om hennes öde, att hon råkat ut för ryggmärgsblödning och blev förlamad.
– Jag har känt Ebba nio år tillbaka. Vi har rott och varit dubbelpartners och det var tänkt att hon skulle ro i scullerfyran. Det var jättekul att hon kunde ta sig till tävlingen, det betydde mycket mentalt och jag hoppas hon känner att hon är en del av klubben, säger Felicia Häggström. 

Tränaren Göran Hallgren skriver under på att åtta SM-medaljer är tangerat FRK-rekord. Klubben blev även bäst två gånger i ungdomsklasserna, men det räknas inte som "riktiga" guld.
– Det är stor glädje. Det är väldigt länge sen vi tog åtta SM-guld, så det är lite historiskt. Senast måste ha varit i 90-talets början. Då var jag med.
Hallgren menar att man är ett stort gäng som "tränar bra och håller i det på vintern". 

– Sedan har vi en bra organisation som lagar mat i tre dagar, transportkillar som kör och riggar båtarna. Det tar tre timmar bara att lasta av trailern. Allt flyter på och som tränare behöver man inte tänka på allt det andra när man coachar och hjälper till med teknik. 

Men glöm att FRK tacklar av efter ett mästerskap. Felicia Häggström visste vad hon skulle göra under måndagen:
– Det är båtvård som gäller. Vi ska rigga på båtarna och göra dem fina. Men sen ska jag nog ut och ro en liten runda på vattnet, för att bli av med all mjölksyra som jag har fått.

Fakta: Alla FRK:s SM-guld
Senior-SM:
2-DS: Sascha Andersson och Felicia Häggström 
2xHS: Mattias Johansson och Moritz Lücke
4-HS: Leif Johansson, Daniel Gustafsson, Martin Johansson, Mattias Johansson
4x HS: Melker Persson, Moritz Lücke, Martin Johansson, Mattias Johansson 
4-DS: Annie Svensson, Lovisa Wallin, Felicia Häggström, Sascha Andersson
1xHS lv: Mattias Johansson 

Junior-SM:
1x HJA: Melker Persson
2xHJA: Melker Persson och Moritz Lücke

Ungdoms-SM:
2xHJC: Gustav Hallgren och Magnus Broberg
4xMixJC: Noah Smeringe, Emmi Persson, Melker Olsson och Tobias Karlsson

(USM räknas inte officiellt som ett SM)
 

MEST LÄST