Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Husockupationen 011.jpg

Fortsatt tvist om boende

Tvisten om huruvida huset är uthyrt eller ockuperat fortsätter. Utan hyresintäkter kan inte ägaren till huset ha kvar det utan tvingas sälja.

Det ser välskött ut från utsidan, huset i Glommen. Inuti är det en annan historia berättar ägaren som vittnar om hur garaget gjorts om till en verkstad och hennes egendom brutalt staplats längs väggarna. Fönster har lämnats öppna trots regn och möbler har stått utomhus i oväder.

Nyligen beskrev HN hur en man flyttat in i huset utan kontrakt och utan att betala hyra. Själv säger han att han visst betalat hyra och har ett muntligt avtal. Ägaren anser att det aldrig var tal om att mannen skulle stå på kontraktet utan att hon skulle hyra ut huset till Skanska. Polisen anser att ärendet är civilrättsligt och la ner utredningen, något som är överklagat till åklagare.

Nu tvingas ägaren sälja huset. Att inte ha fått några hyresintäkter på åtta månader har havererat hennes ekonomi.

– Pengarna räcker inte längre. Bara räntorna är 9 000 kronor per månad och jag har inte råd att betala. Jag hade andra hyresgäster som skulle bott här i sommar, men det gick ju inte.

Ägarens jurist Silvana Stoeva har blivit kontaktad av andra personer som på samma sätt utsatts av samma man och som är villiga att vittna om det. Hon önskar att polisen tog ärendet på större allvar, särskilt med tanke på att det rör belopp på närmare 100 000 kronor.

– Det är orimligt att det ska få fortgå så här, säger hon.

Mannen söks av kronofogden för ”särskild handräckning”, ett förfarande som används för att få tillbaka egendom som någon olovligen förfogar över.

Ingen öppnar. Inte heller passar ägarens nycklar eftersom låsen bytts ut, något som skulle kunna rubriceras som egenmäktigt förfarande.

”Åh, så det ser ut!” Aldrig trodde husägaren att det skulle kunna gå så här. Hon har tidigare hyrt ut huset vid ett flertal tillfällen, men alltid haft skriftliga avtal med hyresgästen.

Husockupationen 059.jpg
MEST LÄST