Fortsatt starkt förtroende för C

21/9 2010. Visst flyttade väljarna några mandat i Falkenberg men i det stora hela kommer kommunen att styras som tidigare. Mari-Louise Wernersson kan fortsätta som kommunråd.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

I riksdagsvalet fick Moderaterna nästan lika många röster som Socialdemokraterna i Falkenberg. Centerpartiet fick knappt hälften så många röster.

Men i kommunvalet är Centerpartiet en vinnare även i årets val med 22 procent av rösterna. Centerpartiet fick enligt valnattssammanräkningen 2 236 fler röster i kommunvalet än i riksdagsvalet. Det är till och med en större skillnad än förra valet.

Samtidigt fick Moderaterna drygt 2 000 röster färre i kommun- än i riksdagsvalet. Trots att M tack vare Fredrik Reinfeldt ökade röstetalet även i det lokala valet – kanske också som följd av Aktiv Politiks kollaps – kom inte M ifatt C i antalet röster, bara i antal mandat. Det gör att Mari-Louise Wernerssons position som kommunråd bör vara ohotad.

ANNONS

På valnatten var det annars nervöst i centerlägret, när M:s höga röstetal tickade in val-distrikt för valdistrikt. Att Centern i stort sett höll ställningarna, till och med ökade röstetalet, var i det läget ingen garanti för att kunna hålla M bakom sig.

Folkpartiet gjorde ett bra val kommunalt och ökade såväl röstetal som antalet mandat. För KD gick det sämre men de två mandaten klarades hem. Att Aktiv Politik försvann ur politiken efter att under en för ett lokalt parti lång period funnits med i fullmäktige sörjer nog få. Velandet om partiet skulle ställa upp igen avgjorde kanske. Att partiet bytte sida efter förra valet kan också ha retat en del.

Socialdemokraterna tappade två procentenheter i kommunvalet. På grund av att antalet väljare ökat betydde det ändå att antalet röster inte minskade. En tröst för den lokala S-ledningen är väl också att partiet nu fick fler röster kommunalt än i riksdagsvalet.

Mest svårförklarligt är annars att Sverige-demokraterna kunde få fler röster än förra gången. Under den gångna mandatperioden har SD inte kommit med några förslag i kommunfullmäktige och sällan ens varit närvarande. Ändå röstar alltså 1 275 väljare i Falkenbergs kommun på detta parti.

ANNONS

Ser man på hur rösterna fördelats i olika valdistrikt har Centerpartiet hållit ställningarna och ökat röstetalet mest på åtminstone delvis oväntade håll. I Skrea, flera distrikt i Falkenberg samt Vinberg har C ökat röstandelen, medan partiet tappat i många landsbygdsdistrikt som Ljungby och Vessige. Orsaken kan vara det som Karl-Olof tar upp i spalten här intill, att Centerns partiledning alltför länge glömde bort landsbygden i den utåtriktade argumentationen trots att politiken med satsningar på enskilda vägar och bredband, ändrade strandskyddsbestämmelser och vargjakt, satsningar på bioenergi och landsbygdsstöd var positiv för landsbygdens utveckling.

Mer oförklarligt är att S hade framgångar i flera landsbygdsdistrikt liksom att SD är starkast i Morup–Långås, Vessige och Köinge–Okome. Tror verkligen väljarna på landsbygden att dessa partier arbetar bättre för dem än vad Centerpartiet gör i kommunledningen?

I det stora hela lär dock de små förskjutningarna av mandat i fullmäktige inte ha någon stor effekt på den förda politiken. Alliansen fortsätter med ”Millis” som kommunråd och med samma opposition som tidigare. Möjligen kan de nya representanterna för Sverigedemokraterna visa sig i talarstolen åtminstone någon gång.

Yngve Sunesson

ANNONS

Ledare.

ANNONS