Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Finns på många ställen och gör skillnad

En del biomedicinska analytiker kan arbeta med diagnostisering av HIV, blodgruppering inför blodtransfusioner, infektioner, kontroll av patienter och organ inför transplantationer och diagnostisering av cancer. En del biomedicinska analytiker arbetar inom bland annat rättsmedicin, veterinärmedicin, läkemedelsindustrin, i livsmedels- och naturvårdssektorn och inom forskning.

Biomedicinska analytiker har ett viktigt samhällsuppdrag, bland annat genom att göra analyser och bedömningar som ligger till grund för samhällets planering för epidemier och pandemier, till exempel nya influensan, och vinterkräksjukan.

Biomedicinska analytiker har också en avgörande roll för säker vård, bland annat genom arbete med smittspårning.

Inom vården finns många arbetsområden för biomedicinska analytiker; klinisk kemi, transfusionsmedicin, farmakologi, genetik, patologi, cytologi, mikrobiologi, immunologi, parasitologi och inom primärvården. Andra verksamhetsområden är veterinärmedicin, rättsmedicin, läkemedelsindustrin, livsmedelshygien, medicintekniska företag, bioteknik och grundforskning på molekylärnivå.

Biomedicinska analytiker med vidareutbildning inom cytodiagnostik, cytodiagnostiker, granskar cellprover av olika slag mikroskopiskt och diagnostiserar cellförändringar som kan vara cancer eller förstadier till cancer. Biomedicinsk analytiker som har utbildning med inriktning mot klinisk fysiologi kan arbeta på sjukhuskliniker inom områden som klinisk fysiologi, neurofysiologi och nuklearmedicin. Andra arbetsområden är friskvård eller idrottsmedicin, samt jobb på medicintekniska företag.

Biomedicinska analytiker kan ha många befattningar och finns representerade på landstingsledningsnivå som divisionschefer och laboratoriechefer men också på olika akademiska positioner som professorer och docenter. Inom klinisk verksamhet kan arbetsuppgifterna innehålla olika ansvarsområden, exempelvis ansvar för en viss metod, kvalitetssystemansvar, handledning av studenter och nya medarbetare, instruktör eller marknadsansvarig.

Politiker och tjänstemän måste öppna ögonen för all den kunskapsmassa och möjlighet som finns inom denna profession. Vi i Vårdförbundet kräver att fler anställs, att värderingsförändringen blir verklig, och att utveckling och utbildning sker i anställningen och går hand i hand med löneutvecklingen.

Camilla Henningsson, ordförande Vårdförbundet avdelning Halland

MEST LÄST