Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Falsk takläggare lurade åldringar

22-åringen ringde på hos 89-åringen och erbjöd sig att laga hennes tak. Men istället lyckades han lura henne att betala 97 000 för ingenting. Nu döms han för stöld och bedrägeri.

Mannen kom in objuden i kvinnans hus i Frillesås och sa att han skulle laga hennes tak. Enligt tingsrätten i Varberg borde 22-åringen ha insett att den åldriga kvinnan inte var kapabel att ingå ett avtal med honom, men han tog med sig kvinnans bankkort, pinkod och en fullmakt som han upprättade i bostaden och som kvinnan skrev under.

Sedan försökte han med fullmaktens hjälp ta ut 80 000 kronor från kvinnans konto, men när banken inte godtog fullmakten tog han istället ut 15 000 kronor i en bankomat.

Han återvände även hem till kvinnan och fick henne att följa med till banken i Kungsbacka för att betala för takarbetet.

På banken köpte kvinnan en postväxel på 80 000 kronor ställd till 22-åringen. Men när han sedan återvände för att lösa in den i euro, nekade banken och han fick inte ut pengarna.

Mannen tog även med sig 89-åringen till en bank i Göteborg. Till slut lyckades han handla för och ta ut sammanlagt 97 000 kronor från kvinnans bankkonton.

Han köpte bland annat en märkesklocka för 74 500 kronor för pengarna, och betalade taxi- och casinonotor med kvinnans kort.

Efter ett dygn hade bankens spärr för kontantuttag uppnåtts och mannen kunde inte ta ut mer pengar, men han fortsatte handla tills kortet spärrades.

Varbergs tingsrätt dömer mannen till fängelse i ett år och åtta månader för grov stöld, grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Han ska även betala tillbaka pengarna och ersätta kvinnan för kränkningen. Sammanlagt döms han att betala ut 109 800 kronor till kvinnan. Rätten menar att mannen aldrig haft för avsikt att laga tak, utan att han använt det som skäl för att kunna lura äldre kvinnor.

I domen finns även en liknande händelse med en 84-årig kvinna i Göteborg. Där har han gått in olovandes i bostaden, erbjudit sig att laga ett tak och tagit med sig smycken från bostaden. Mannen har även tidigare dömts i Norge för liknande brott.

MEST LÄST