Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Falkvarv går vidare

Falkvarv går till miljödomstolen för att slippa den provtagning av bottensedimenten i hamnen som man har blivit förelagda av miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Nämnden har i två omgångar krävt att företaget skall stå för en del av undersökningen av bottensedimenten, och båda gångerna har kravet varit förenat med ett viteshot på 900 000 kronor. Efter det första beslutet i december 2010 överklagade varvet och fick rätt - beslutet hade inte varit kommunicerat med företaget.

När ett nytt krav riktades mot Falkvarv i december förra året så hade nämnden förberett det bättre. Det hindrade inte att varvet även denna gång gick till länsstyrelsen, som nu dock gav nämnden rätt. Länsstyrelsen ändrade bara beslutet så att tidsfristen förlängdes från den 14 maj till sista oktober.

I sitt överklagande till Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt skriver företaget genom sin advokat Magnus Fröberg vid Fröberg&Lundholm advokatbyrå att bolaget inte ansvarar för den hamnverksamhet som kan ha bidragit till föroreningen i hamnbassängen, och att det är kommunen som har kontroll över hamnverksamheten och därmed ansvarar som verksamhetsutövare.

Om domstolen, trots att företaget förnekar det, skulle komma fram till att företaget har ansvar för att avhjälpa skador på miljön menar man att det ändå inte är skäligt att företaget skall göra så omfattande undersökningar.

Företaget vill också att domstolen har en muntlig förhandling, eftersom fallet är tekniskt och juridiskt komplicerat.

Den omtvistade provtagningen gäller en del av hamnbassängen, den andra delen har kommunen, som ansvarig för hamnen, redan låtit utföra.