Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Jörgen Sonemalm. fritidsledare på Ungfbg, öppnar famnen för alla som vill vara med i Funkisfestivalen i Falkhallen i slutet av februari. Bild: Ola Folkesson

Första funkisfestivalen i Falkenberg

I februari blir det premiär för Funkisfestivalen i Falkhallen. Det är första gången tävlingen ordnas i Falkenberg och intresset för att delta är stort.

Funkisfestivalen arrangeras varje år sedan 2011 och hette från början Funkismello men bytte namn förra året för att nå ut till ännu fler i målgruppen. Det är Sveriges största sångtävling för personer över 15 år med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS.

Målet med Funkisfestivalen är att skapa ett arrangemang som leder till att så många personer som möjligt med intresse för att sjunga ska få möjlighet att stå på scen och delta på sin egen nivå.

Någon deltävling har inte ordnats i Falkenberg tidigare men falkenbergaren Martin Nilsson tog sig till final på Cirkus i Stockholm 2017 genom att vinna en deltävling i Jönköping.

LÄS MER: Martin rörd efter Mellosegern

– I första hand är det folkbokförda i Falkenbergs kommun som får vara med här. Vi tror att det finns ett rätt bra underlag i stan efter att ha pratat med FUB. Intresset verkar stort eftersom nio personer hörde av sig direkt när länken om tävlingen lades ut, berättar Jörgen Sonemalm.

Han är fritidsledare på Ungfbg och håller i arrangemanget för kommunens räkning. Tävlingen är för solister och deltagarna får göra singback vilket innebär att de sjunger till färdiginspelad bakgrundsmusik.

Man tar emot anmälningar fram till någon vecka innan deltävlingen i Falkenberg hålls den 23 februari i Falkhallens blackbox.

LÄS MER: Martin hoppas på vinst i finalen av Funkismello

– Här finns plats för allt från punk till opera. Det är en musiktävling och ingen schlagerfestival även om den genren brukar vara överrepresenterad i sådana här sammanhang.

– Vi har tio platser i själva tävlingen och hoppas få ihop en bra mix av deltagare så att det blir så brett som möjligt. Ytterligare några kommer att få medverka utom tävlan när juryn har sin överläggning, säger Jörgen Sonemalm.

Vinnaren i Falkenberg är garanterad en plats i semifinal på Nalen i Stockholm i början av april. Riksfinalen avgörs sedan den 26 augusti på Stockholm Waterfront.

LÄS MER: Fyra falkenbergare i Funkismello

LÄS MER: Så gick det för Martin i Funkismello