Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Före detta Halmstadsbo avslöjad som falsk läkare

Den före detta Halmstadsbon som misstänks ha fått jobb som läkare i Värmland på falska grunder har polisanmälts av både Göteborgs och Köpenhamns universitet.

Mannen som är i 40-årsåldern uppgav att han hade en läkarexamen från Göteborgs universitet när han förra året ansökte om att få göra AT-tjänst i Värmland.

Eftersom han saknade examensbevis fick han i stället börja som vikarierande underläkare inom kirurgin på Torsby sjukhus i höstas. Att han inte hade fått beviset sågs inte som något konstigt, eftersom det kan ta tid.

– V i fick bekräftat från Göteborgs universitet att det skulle skrivas ut. Vi fick också ett papper på att han var behörig att vikariera som underläkare, säger Gunnar Blomquist, Värmlands landstings personalchef.

Mannen ska inte ha opererat någon patient under det tre månader långa vikariatet i Torsby och några misstankar mot honom väcktes inte.

Vid Göteborgs universitet (GU) började dock tvivlen att växa. Där fick mannen en plats på senare delen av läkarprogrammet 2011, sedan han lämnat in intyg på avklarade kurser från universitet i Köpenhamn. Intygen, med originalstämpel, bedömdes som helt riktiga.

Men under vårterminen 2012 klarade studenten inte studierna.

– Vi tyckte att det var konstigt att han trots det direkt ansökte om examen. När vi kollade med Köpenhamn, hittade vi inte de kurser han sade sig ha läst där, säger Karin Åström, utbildningschef i Göteborg.

Det visade sig att Köpenhamn inte kunde verifiera att mannens kursintyg stämde, därmed stängdes han av från läkarutbildningen och polisanmäldes av Göteborgs universitet.

Köpenhamns universitet fattade också misstankar och polisanmälde honom för att ha sökt in även där med falska papper på en kandidatexamen från läkarprogrammet i Odense.

Efter upptäckten har GU ändrat sina rutiner och utländska kursbevis kommer hädanefter direkt att verifieras med universitet utomlands.

Värmlands landsting har i efterhand granskat mannens journaler, dock utan att kunna hitta några fel eller brister.

Den misstänkte har tidigare gått ut i medier och berättat om sin bakgrund som medlem i ett mc-gäng i Halmstad. Det livet ska han dock ha lämnat bakom sig för att bli läkare.

2006 sökte mannen flera läkarutbildningar i Sverige utan att komma in. Han hade då ett resultat från högskoleprovet på 0,7.

Samma år flyttade han till Odense. Det är dock oklart hur många poäng han tog på läkarprogrammet där.

MEST LÄST