Vem kunde tro att ett museums samarbete med matproducenter skulle bli till ett turistmål?
Brödbakardagen i Slöinge har nu haft sitt fjärde år och nästan blivit till en kulinarisk tradition på Berte museum. Konceptet är att låta lokala spannmålsentreprenörer och bagare inspirera genom att visa upp sina knep för bakintresserade besökare.
Bengt Svensson som driver museet, märker att dagen har fått sig en trogen publik.
– Och det är även mycket män som har börjat med surdegsbakande, säger han.
Han berättar att öppnande av Solhaga stenugnsbageri, också i Slöinge, inspirerade till att utveckla brödbakardagen genom att ta in fler lokala producenter.
Stenugnsbageriets grundare, Sara Wennerström, har därför en given plats på evenemanget. Hon själv tycker att det finns anledning att vara stolt över Slöingeområdets många livsmedelsentreprenörer.
– Det känns som att det börjar växa fram ett litet Toscana här, säger hon.
Förutom stenugnsbageriet fanns spannmålsproducenter, syltmakare och tunnbrödsbagare på plats. Sara Wennerströms uppvisning med egna recept, lockade dock till den största uppmärksamheten.
– Surdegsbakande är lite sport i teknik och kemi på samma gång, det kan vara därför män intresseras av det, säger hon som förklaring på den stora andelen manliga besökare.