Aktiv politiker. Leif Eskelid leder det lokala partiet Aktiv politik. Partiets ärlighet om skattehöjningen ledde till ett stort fall i väljarstödet vid förra valet, anser Eskelid.
Aktiv politiker. Leif Eskelid leder det lokala partiet Aktiv politik. Partiets ärlighet om skattehöjningen ledde till ett stort fall i väljarstödet vid förra valet, anser Eskelid.

Eskelid vill inte låsa fast AP vid något block före valet

Leif Eskelid står överst på listan för det lokala partiet Aktiv politik, som gick kraftigt tillbaka i förra valet men skaffade sig inflytande genom ett samarbete med den borgerliga majoriteten. – Utvecklingen har gått med en hisnande fart den senaste mandatperioden, säger Eskelid som beskrivning av Falkenbergs kommun.

ANNONS
|

Ni skulle lägga ner partiet inför årets val, men nu ska ni plötsligt ställa upp igen. Vad är det som har hänt?

– Positiva påstötningar från väljarna och ett tillskott av nya krafter i rätt ålder.

Men hur tror du det påverkar trovärdigheten att ni vinglat om er fortsatta ­existens?

ANNONS

– När skaran krymper på grund av stigande ålder så undrar man om det kommer att finnas någon som vill dra lasset vidare. I ett sådant läge måste man ju ta ett beslut. Men sen blev vi oerhört tacksamma över den respons vi fick. Vi fick veta att vi behövdes och det var den uppmuntran vi behövde för att fortsätta.

Ni påstår att ni är det ärliga alternativet. Hur då?

– Vi ansåg inför förra valet att den borgerliga majoritetens stora investeringsplan på över en miljard kronor inte var tillräckligt finansierad. Ändå mörkade de borgerliga partierna och sa att man inte tänkte höja skatten.

Och Aktiv politik var ärligare?

– Ja, vi talade redan före valet om att skatten behövde höjas. Sen får väl andra bedöma om det var otaktiskt. Vi fick ett halverat väljarstöd i valet och jag misstänker att det berodde på vår obekväma uppriktighet i skattefrågan. Men ett och ett halvt år senare var majoriteten tvungen att höja skatten precis som vi hade sagt.

ANNONS

Inför förra valet kritiserade du de borgerliga partierna i kommunen för ekonomiskt lättsinne. Det verkade som att ni inte hade några planer på att samarbeta med dem. Men strax efter valet gjorde ni upp om ett samarbete och Aktiv politik blev ett stödparti för den borgerliga majoriteten. Var det ärligt?

– I samtalen efter valet blev vi överens om att man behövde åtgärda ekonomin, även om det skedde något senare. Då kunde vi också enas om hur vi ville utveckla kommunen.

Så du drabbades av en plötslig tillit till den borgerliga majoriteten?

– Vi hade också hamnat i en ny situation i kommunen genom att Sverigedemokraterna kom in med två mandat i fullmäktige. Och för att skapa en stabilare majoritet så var det viktigt för oss att samarbeta med de borgerliga partierna.

– Nu blev ändå inte Sverigedemokraterna något hot mot stabiliteten, eftersom de har lämnat stolarna tomma under en stor del av mandatperioden. Men det visste vi ju inte då.

ANNONS

Kan du ge ett besked till väljarna idag. Vilka kommer ni att samarbeta med efter valet?

– Vi har haft ett bra samarbetsklimat i Falkenberg och utvecklingen har faktiskt gått med en hisnande fart den senaste mandatperioden. Och om vi har de ekonomiska förutsättningarna så ska vi fortsätta att utveckla kommunen. Efter att vi nu har städat i ekonomin så ser jag fram emot att få vara med om att utveckla servicen för vårdtagarna och de äldre och se till att betygen höjs i skolan…

Du svarade inte riktigt på frågan. Menar du att samarbetet varit så gott under den gångna perioden att ni kommer att fortsätta samarbeta med de borgerliga partierna?

– Självklart lutar det åt det i dagsläget. Men vi går till val som ett fristående parti och vi vill inte låsa fast blockpolitiken i förväg.

Du nämnde skolresultaten nyss. Inför förra valet var du väldigt kritisk mot att så många elever gick ut grundskolan utan godkända betyg. Ni ville göra någonting åt det. Men nu har läget snarare försämrats, när 15,7 procent av Falkenbergs elever går ut grundskolan utan godkänt i kärn­ämnena. Varför har ingenting hänt?

ANNONS

– Skolan är ett område som vi nu kommer att ta tag i ordentligt. Vi konstaterar att lärartätheten har ökat men betygen har sjunkit. Det är lätt att säga att man vill ha mer resurser, men resultaten är bevisligen inte alltid kopplade till vilka resurser som finns.

– Så vi måste först väldigt noggrant ta reda på orsakerna till att kunskapsnivån sjunker.

Så du anser inte rent allmänt att man kan sätta likhetstecken mellan ökad personaltäthet och bättre service inom skola, vård och omsorg?

– Nej, det kan finnas andra saker som vi behöver titta på för att förbättra kvalitén.

En personlig fråga. Du står med titeln ”utredare” på valsedeln. Vad gör du idag?

– Efter att ha varit polis i många år, så blev jag utredare på Folksam. Men sedan 1997–1998 jobbar jag inte utan har sjukpeng. Vid två tillfällen har jag genomgått en omfattande cellgiftsbehandling för att rensa ut de sjuka blodkroppar som beror på min kroniska leukemi. Den senaste behandlingen avslutades i augusti förra året. Den tog extra hårt, eftersom jag fick en hel del bieffekter av behandlingen.

ANNONS

Varför blev det Aktiv politik för din del?

– Min svärfar, kommunpolitikern Bror Störby, startade partiet på 1960-talet. Då var det mycket vardagsdiskussioner om politik. Jag minns mycket väl splittringen när han lämnade socialdemokratin och bildade Aktiv politik.

– Sen fick vi egna barn som skulle börja skolan, och då hade man ju ett intresse av att följa hur samhället fungerade. Även som polis såg jag att det fanns frågor att lösa i samhället, när samma busar kom tillbaka gång på gång utan att någonting hände.

Ålder: 62 år.

Yrke: Utredare.

Familj: Hustru, tre utflugna barn och sex barnbarn.

Bostad: Villa, Arvidstorp.

Årsinkomst: 249 200 kronor (2008).

Fritidsintresse n : Politik.

Näst bästa parti: ”Det finns inget.”

ANNONS