Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Ingen skam, ingen skuld. Kommunpolitikern Erik Hellsborn (SD) vände sig i går på sin blogg emot ”flera kosmopoliters” kollektiva skuldbeläggning av nationalister efter dådet i Norge. Utan att beklaga det som hänt slog han fast att skulden ligger på mångkulturen.

  Erik Hellsborn har varit i blåsväder förr

  Att Erik Hellsborn går sin värsta politiska holmgång just nu råder det ingen tvekan om. Men han har hamnat i hetluften förr, bland annat genom att tipsa om en bok om en nazist som går bärsärk och skjuter ihjäl invandrare, judar och politiker. ”Bra underhållning” kallade Hellsborn boken och lade upp den som favorit på sin blogg.

  Boken heter ”Vedergällning” och gavs ut 2003 under pseudonym på numera nedlagda Nordiska förlaget, med kopplingar till vit makt-rörelsen. Det var även via det förlaget som Hellsborn köpte boken.

  I grova skildringar följer boken sin ”hjälte” när han i ett framtida 2011 startar ett personligt raskrig som kulminerar med en massaker på en judisk mediefamilj och en avrättning av statsministern ”Göran Påhlsson”. Innan dess har han skjutit ihjäl invandrare, som kallas ”stilettnegrer” och andra kränkande öknamn, i Göteborg.

  – Jag tror inte att vanliga människor som inte är intresserade av politik skulle ha något utbyte av den. Det är ju framför allt människor med vissa politiska uppfattningar som kan finna något värde i den, sa Hellsborn till Expo.se.

  Efteråt kallade Hellsborn Expos granskning för ”ett skämt” och skrev på sin blogg att tidskriften är känd för sin skräpjournalistik samt frågade sig vart den ville komma med sina spekulationer.

  Inför valet 2006 gjorde HN en stor intervju med Erik Hellsborn. Där förtydligade han sitt vallöfte om att ”krossa alla antifascister” genom att ge polisen befogenhet att ”skjuta knäna av dem”.

  – Om man anordnar antifascistiska demonstrationer och kastar sten, måste polisen ha rätt att försvara sig, sa Erik Hellsborn.

  Han hävdade vidare att politisk färg inte skulle spela någon roll i det här sammanhanget. Det skulle även vara ”helt okej” att en moderat skulle få ett skott i knäna om denne fick för sig att kasta sten.

  Viss uppmärksamhet fick Hellsborn även 2010 då hans klädval i kommunfullmäktige fick andra ledamöter att reagera. Han bar då en tröja med texten ” Ge oss Sverige tillbaka” och det ledde till en debatt om klädkod i fullmäktige.