Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Engelska parken blir inte klar till sommaren

  Engelska parken kommer inte att kunna öppna som planerat i början av juni. På grund av vintern tas stängslet bort till midsommar och en del arbete skjuts fram till hösten.

  – Vi jobbar för att parken ska vara öppen och användbar under sommaren, säger Andrea Lindqvist, som är landskapsarkitekt i Varberg.

  Från början var det tänkt att allt arbete skulle vara klart inför sommaren men Andreas Lindqvist konstaterar att det inte är möjligt eftersom man räknat med att kunna jobba mellan en och två månader mer än vad vintern tillät.

  För att varbergare och turister ska kunna njuta av parken i sommar kommer en del av de saker som planerats att skjutas fram till hösten.

  Alla planteringar kommer inte att genomföras nu utan exempelvis kommer en yta med perenna växter att senareläggas. Det gäller också en del gräsytor.

  Troligtvis hinner man heller inte klart att få upp den nya belysningen.

  – På sommaren är det ljust ändå så det är inte det viktigaste, säger Andreas Lindqvist.

  Engelska parken anlades 1864 och är på cirka 8000 kvadratmeter. Av de tidigare 80 stora träd som finns i parken är det cirka 50 kvar och skälet till gallringen är att det ska bli lite ljusare.

  Det som garanterat kommer att vara klart när Engelska parken öppnar igen är de nya gångvägarna och nya sittplatser.

  Tidigare var det osäkert om den planerade konstgjorda bäcken med en eller flera dammar skulle bli av, men Andreas Lindqvist bekräftar att det ska anläggas. Det är däremot lite oklart hur den slutgiltiga utformningen blir och det är också en kostnadsfråga.

  Som vi tidigare skrivit kommer Engelska parken att utsmyckas med konstverk av Maria Miesenberger, Stockholm. Det blir fyra 150 centimeter höga människofigurer i gjuten aluminium, som på olika sätt förhåller sig till fyra stycken åttakantiga och tre meter höga pelare i terazzobetong.