Produktiv. Vid sidan av läkaryrket har Anders Källgård släppt 8 böcker som kommit till via hans stora intresse för öar, språk och till viss del frimärken.
Produktiv. Vid sidan av läkaryrket har Anders Källgård släppt 8 böcker som kommit till via hans stora intresse för öar, språk och till viss del frimärken.

En ovanligt politisk ö-bok

Anders Källgårds nya bok Nära Nauru handlar om den lilla söderhavsön som var världens rikaste och slog världsrekord i fetma, diabetes och slöseri. Sen tog naturresurserna slut. Möt Varbergsläkaren med passion för öar.

ANNONS
|

Nära Nauru är en debattbok, en reseskildring, en ö-bok och en svidande kritik mot kapitalismen, står det att läsa i konvolutet. Anders Källgård förklarar närmre när han slår sig ner i fåtöljen i Folkets hus foajé.

– Det blev en ovanligt politisk bok för min del. Jag är inte så politisk av mig annars. Men kapitalismen som system har spelat ut sin roll. Den var säkert bra för att komma till bukt med fattigdom, men den fungerar inte längre. Vi behöver ett system som utgår från människor behov och inte ett vinstintresse. Syftet är ju inte att förstöra vår jord och utrota djur. Men det är effekten, förklarar han.

ANNONS

Ön Nauru i Stilla havet är världens minsta oberoende republik med cirka 13 000 invånare. En gång i tiden kallades ön för ”Pleasant Island”, och rikedomarna fullkomligt svämmade över.

– Hela Nauru bestod i princip av fågelskit, det vill säga fosfat som använd till gödsel i hela världen. När de blev en fristående republik 1968 så började öborna gräva fosfat i oerhörda mängder, som man sålde till främst Australien.

I skiftet 60- 70-tal tävlade Nauru med Saudiarabien om att vara världens rikaste nation. Man tillät sig snabbt att leva ett lyxliv utan gränser, vilket fick baksidor som fetma, diabetes och mycket annat.

– De köpte flyg, fastigheter och annat och fortsatte att gröpa ut hela ön. Poliskommissarien köpte exempelvis en Lamborghini att köra runt med. Men dels fungerade det inte på småvägar med kokosnötter och dels var han för tjock för att komma in i den.

Med en sensmoral som tagen ur en saga, så tog naturligtvis naturresurserna slut. I dag är Nauru ekonomiskt barskrapat och hårt skuldsatt.

– De är en av de fattigaste nationerna i världen, och dessutom är ön i dag ett enda stort grustag. Parallellerna är tydliga med vad vi gör med hela jorden. De yngre generationerna på Nauru undrar så klart hur de kunde göra så, när alla visste att fosfatet skulle ta slut. Likadant gör vi med jorden. Alla vet att naturresurserna är ändliga, men ändå fortsätter vi att förbruka dem.

ANNONS

Nära Nauru är Anders Källgårds åttonde bok om öar, med jättepjäsen Sveriges öar, 700 sidor om 1 271 svenska öar, som en slags kronan på verket. Det är hans tredje om vad han kallar små ”frimärksöar”.

– Jag samlade frimärken som barn och ville ha tag i ett från Pitcairn. Det är en av världens mest isolerade öar, där myteristerna på skeppet Bounty hamnade. Jag fick kontakt med postmästaren för att få köpa, men då jag var från Sverige så ville de inte ha dollar utan Moraknivar.

Anders Källgård blev mer och mer intresserad av Söderhavet och 1980 åkte han till Pitcairn för att studera det speciella blandspråk som uppstått mellan myteristernas 1700-talsengelska och de inföddas tahitiska. Den resan resulterade i boken Myteristernas ättlingar 1986. Sedan följde sex böcker till om öar innan aktuella Nära Nauru.

– Jag är en ö-romantiker. De ger en trygghet. Kringflytenheten är viktig, och vattnet. Den andra faktorn är avgränsningen. Men jag gillar Varberg med, och jag tror inte min familj hade varit så värst intresserad av att bosätta sig på en ö.

Ö- och språkintresset har fört Anders Källgård till allehanda ställen runt vår jord. Till Pitcairn kom han tillbaka många år senare och lyckades kombinera läkaryrket med ännu en bok.

ANNONS

– Jag blev anställd av Storbritannien som ö-läkare. Jag fick ingen lön, men bostad och mat. Jag har aldrig jobbat heltid hemma heller. Det är så bra betalt som läkare så det behövs inte. Ändå kan jag tycka att jag jobbar lite för mycket då jag skulle vilja ha mer tid till att skriva.

Yrke: Läkare och författare. Jobbar i dag på Skansliden och tidigare 22 år i Veddige. Har släppt 8 böcker om öar.

Familj: Fru och fyra söner

Ålder: 57

Aktuell: Med boken Nära Nauru

Nästa projekt: En stor bok om norska öar. Kommer bli lika stor som Sveriges öar

Favorit-ö: ”De vackraste i Sverige är nog Trysunda i Höga kusten, Åstol på västkusten och Arholma i Stockholms skärgård”

ANNONS