Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bengt Eliasson (L): "Det här är en av de svåraste politiska processerna jag har varit med om i mitt 25-åriga politiska liv." Bild: Carin Rudehill

Eliasson (L): "En av de svåraste politiska processerna jag har varit med om"

Riksdagsman Bengt Eliasson (L) konstaterar att verkligheten ändrat sig ännu en gång i och med dagens besked i regeringsfrågan från Centerledaren.

Riksdagsman Bengt Eliasson (L) från Åsa har ägnat fredagen åt ett styrelsemöte med Liberalerna i Västsverige. De har bland annat diskuterat regeringsfrågan. Tidigare i veckan skrev han tillsammans med sju andra riksdagsledamöter en debattartikel i Expressen med budskapet att Liberalerna borde släppa fram Ulf Kristersson (M) som statsminister.

Hur reagerar du på beskedet från Annie Lööf (C) om att hon vill släppa fram Stefan Löfven som statsminister?

– Jag har all respekt för Centerpartiets ställningstagande och det är deras mandat egentligen som egentligen betyder något i det här fallet. Men vi ska ju ta vårt ställningstagande i partistyrelse och riksdagsgrupp i morgon lördag och på söndag sammanträder vårt partiråd. Det klart att det här beskedet från Centerpartiet påverkar oss väldigt starkt.

Vad anser du om överenskomelsen?

– Ärligt talat, jag tänker så här: Det här är en av de svåraste politiska processerna jag har varit med om i mitt 25-åriga politiska liv. Jag har vacklat hit och dit. Det här är ett ohyggligt svårt beslut för matematiken räcker egentligen inte till för något bra. Man måste tumma på en rad av sina egna ståndpunkter.

– Det här är inte något av mitt eller Liberalernas förstahandsval – inte på något sätt. Jag har tyckt att en Alliansstatsminister skulle vara det absolut bästa för Sverige. Men! Nu – tre dagar efter vår artikel – har vi återigen ett helt annat läge. Och så har det varit hela hösten.

– I överenskommelsen som jag läser den är det väldigt mycket liberal politik. Det finns stora eftergifter. Nu återstår några dagar att förankra detta i vårt parti och mitt hjärta och känna efter om man kan lita på den här överenskommelsen.

Vad ska du säga under era möten i morgon och på söndag?

– Det vet jag inte. Jag kommer att lyssna på mina kolleger och jag kommer fortsätta fundera och bryta och bända argumenten, säger Bengt Eliasson (L).

– Det här skitsvårt. Det är inget kul alternativ.

Läs mer: Mari-Louise Wernersson (C): "Någon måste se till att det blir en regering"

Läs mer: Hans Hoff (S): "Det blir en politisk stabilitet i Sverige"

Läs mer: Warborn (M): En mörk dag för Alliansen

Läs mer: Bergenblock (C): En rimlig kompromiss