Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Elever: "Mer än grymt att utvisa familjen"

  Elever på Apelskolan i Ullared protesterar mot att deras klasskamrat Ceyhun Sharifov ska utvisas till Uzbekistan. – Det är mer än grymt att förvisa familjen efter fyra år i Sverige, säger kompisarna.

  I det uppmärksammade asylärendet har klasskamraterna nu reagerat och agerat. De har samlat namn på protestlistor.

  – När vi gick runt med våra protestlistor vid Gekås, så var det inte alldeles lätt att få folk att bry sig. ”Jag känner ju inte den här familjen”, var det en del som svarade. Många vill inte engagera sig, säger Pontus Landström i klass 9 A.

  Men ändå har de fått ihop flera hundra namnunderskrifter till stöd för sin klasskamrat Ceyhun och dennes familj - mamma Gulnara, pappa Mamed och syster Gunel.

  Familjen Sharifov sökte asyl i Sverige för fyra år sedan. När de fick avslag på sina asylansökningar för två år sedan gick föräldrarna under jorden. De har gömt sig i hopp om att deras barn inte ska bli utvisade. Barnen har sedan dess bott i svenska fosterhem. Men för ett par veckor sedan orkade föräldrarna inte gömma sig längre. Sedan föräldrarna gett sig till känna för de svenska myndigheterna hotas nu hela familjen återigen av utvisning.

  Uzbekistan klassas som den mest hårdföra diktaturen i Centralasien – och även Migrationsverket medger att personer som sökt asyl i väst kan räkna med ett "vedervärdigt liv” när de skickats tillbaka. Men avgörande för de svenska myndigheternas asylbedömning är om flyktingarna kan bevisa att de är personligen förföljda i hemlandet.