Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

bosot

Efter Boston: "Vi har fått med oss idéer"

Nu har regionpolitikerna landat i Halland igen, efter den omdiskuterade resan till Boston. – Vi kommer att använda merparten av det vi sett, säger Mats Eriksson (M), regionstyrelsens ordförande.

Den omdebatterade resan till Boston är nu genomförd, och 15-miljonerskontraktet med den amerikanska forskningsorganisationen är påskrivet.

I en vecka besökte den halländska delegationen Bostons olika hälso- och sjukvårdsinstitutioner, universitet och forskningsverksamheter.

Resan har kritiserats, bland annat har nödvändigheten i att resa till USA när det finns så mycket lärdomar på närmare håll ifrågasatts.

Men regiondirektör Catarina Dahlöf tycker att den kunskap delegationen har tagit del av väl motiverar en tur över Atlanten.

– Absolut. Vi är väldigt duktiga på sjukvård i Sverige och regionen har gjort många studiebesök runt om i landet. Men det finns också mycket de är bättre på i USA, exempelvis när det gäller samverkan med patienterna och arbetet kring vad som är viktigt för olika patientgrupper.

– De är också väldigt duktiga på mångfald och att jobba med människor med olika nationaliteter, säger hon.

Catarina Dahlöf pratar om den goda utvecklingen av akutsjukvården i staden, som till stor del är ett resultat av ett tätt samarbete mellan universitetsutbildningarna inom teknik, medicin och ekonomi.

– När de här tre samverkar på så hög nivå tillsammans med sjukvården, då blir det ett väldigt kraftfullt samarbete.

Hur kan detta användas i Halland?

- Dels i vårt samarbete med Boston. Men det är också en viktig insikt vad man kan göra när man är fysiskt nära varandra. Vi har ju en hel del samarbete med högskolan i Halmstad, vi kanske kan tillföra det samarbetet mer, säger Catarina Dahlöf.

Mats Eriksson, regionstyrelsens ordförande, tycker att studieresan till Boston gav en unik inblick i hur sjukvården och akutprocessen kan göras bättre.

– Vi kommer säkert att använda merparten av det vi sett, men hur och var är för tidigt att säga.

Vad får Hallands invånare tillbaka från er Bostonresa?

– Ja, genomslaget kommer inte i mars, men förhoppningsvis de kommande åren. Då märks det genom att vi får en bättre akutprocess, genom att vi får ett större inflytande för patienter och anhöriga, genom att vi vet vilka satsningar vi ska göra för att få bäst effekt - både för invånarna och för vår organisation, säger Mats Eriksson.

- Vi har fått med oss idéer som kan öka vår förmåga att möta hälso- och sjukvårdens utmaningar med nya lösningar, säger Catarina Dahlöf.

Resa och boende i Boston för regionens fem politiker och sex tjänstemän kostade 193551 kronor. Ytterligare kostnader för bland annat traktamente och transfer tillkommer.

Resenärerna flög i ekonomiklass.

Sällskapet bodde på trestjärniga "The Inn at Longwood Medical", nära Bostons olika utbildnings- och medicinska institutioner.

Under resan undertecknades kontraktet med forsknings- och utvecklingsorganisationen Brigham and Womens physicians organisation, som är värt 15 miljoner första året.

Källa: William Hedman, ekonomidirektör Region Halland

MEST LÄST