Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Frida Johansson: ”Strax innan du vaknar II”. Bilden är beskuren.

Drömmar och närhet i Fridas verk

Sju sorters blommor och slumrande människor möter besökaren när Frida Johansson från Falkenberg ställer ut på Galleri J under namnet ”En midsommarnattsdröm”.

Jag blir sömnig av Frida Johanssons konst.

Det beror absolut inte på att konstverken på Galleri J är tröttsamma, utan på motiven med fridfullt sovande människor. Inslingrade i täcken och nedbäddade i högar av kuddar ligger de kors och tvärs på galleriets väggar.

Det ser ut att bara vara unga personer på bilderna?

– Ja, det är folk jag känner som jag har fotograferat av. Personer i ens närhet får finna sig i att vara modeller ibland, säger Frida Johansson.

Frivilligt eller ofrivilligt? undrar jag och sneglar på en ung sovande kvinna. Frida skrattar till.

– Förhoppningsvis oftast frivilligt.

Hon har målat så länge hon kan minnas. Frida började på Barnakademien i Falkenberg som sjuåring och stannade där så länge hon fick vara kvar. På Falkenbergs gymnasieskola och samhällsprogrammet valde hon till alla bildkurser hon kunde.

– Sedan läste jag en förberedande konstutbildning på Gerlesborgsskolan i Bohuslän, men då hade jag inte bestämt mig för att satsa. Jag sökte till Konstfack mest för att jag ville pröva på deras arbetsprover, men när jag kom in kunde jag inte gärna tacka nej.

Målningarna är i akryl, men i vissa fall uppblandat med blyerts och tusch. I en liten bildsvit som heter ”Vår kram menade jag i alla fall” har konturerna av par som omfamnar varandra smugits in mot lummiga bakgrunder.

Du var den yngsta representerade konstnären på Vårsalongen hos Hallands Konstförening både 2009 och i år?

– Ja, men då har allt fokus hamnat på det. Därför känns det roligt att uppmärksammas för någonting man har gjort och inte för att man är yngst.

Utställningen i Falkenberg varar till 3 september, men Frida kommer tillbaka till stan och Stadshuskuben med en ny konstvisning redan i mars.

– Det känns jättebra att ställa ut här, det är roligt att ens nära och kära får ta del av vad man har gjort. Inför vårens utställning känns det lite stressigt, men jag arbetar bättre när jag har ett mål att sikta mot.

På Konstfack i Stockholm, där hon bott i fyra år, läser Frida till bildpedagog och förutom konst har hon även inriktat sig på media.

– I mitt examensarbete inspirerades jag av Candice Breitz som har undersökt hur olika roller gestaltas i Hollywoodfilm, till exempel hur kvinnor porträtteras. Men jag utgick ifrån SVT:s ”Klass 9A”, jag ville titta på hur lärarna i serien framställs.

I examensarbetet har hon filmat av sig själv i klassrumsmiljö och har lagt på lärarna i ”Klass 9A”:s röster på sig själv samtidigt som hon anammar kroppspråket hos lärare som till exempel Stavros Louca och Johnny Pettersson Bilir.

– Det är inte individer som visas i serien, utan stereotypa karaktärer som skulle passa i andra serier än om lärare. ”Klass 9A” är vinklad för att bli spännande tv och inte så mycket en dokumentation av verkliga personer.

Arbetet ledde till att hon fick stipendier från både Konstfack och Lärarförbundet. I januari tar hon sin examen för att själv bli lärare.

– Jag tänker arbeta som konstpedagog, för vilken åldersgrupp spelar ingen roll. Det är jätteroligt hur man kan lära av varandra när man arbetar med ungdomar. Men självklart vill jag hålla på med min egen konst också.

Lovande konstnär. Frida Johansson visar just nu utställningen ”En midsommarnattsdröm” på Galleri J i Falkenberg.