Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Ser ljust på tillvaron. FFF:s mittback Daniel Johansson vågar sig på att vara optimistisk inför Falkenbergs FF:s allsvenska debut. ”Bara vi kan hålla en hyfsad jämnhet, så tror jag att vi har en chans”, sa han vid poolen, i solskenet på träningslägret i Turkiet.Bild: ANDERS FLINK

  Daniel har varit med förr

  Han debuterade i Stafsinge IF:s A-lag redan som trettonåring. Om ett par dagar, dubbelt så gammal, lär han vara med när Falkenbergs FF debuterar i Allsvenskan.

  .Fast mittbacken Daniel Johansson, för det är honom vi pratar om, har faktiskt allsvensk erfarenhet från tiden i Halmstads BK

  – Jag fick göra debut när Tomas Zvirgsdauskas var avstängd. Vi mötte Hammarby på Söderstadion, fick stryk med 1–2, men det gick klart hyfsat för min del, minns Daniel.

  Fast så långt som att på allvar utmana ”Zvirre” och Peter Larsson gick det aldrig. ”Danne” fick göra ytterligare en match, ett inhopp. Det var allt.

  – Jag var väl runt 15 år när jag värvades till HBK U. Första året pendlade jag och tränade med HBK, men spelade med Stafsinge.

  Ganska snart fick Daniel sällskap av ett år yngre Johan Svahn, som HBK hade plockat till sitt juniorlag. Då blev det två falkenbergare som tog tåget söderut flera dagar i veckan.

  – Jag känner ingen revanschlusta gentemot HBK. Det var då, nu är nu. Men visst ska det bli insprirerande att möta dem, säger Daniel.

  FFF kan mönstra sex spelare med någon form av allsvensk erfarenhet – Daniel (två matcher med Halmstads BK), Tibor Joza (25 matcher med Häcken), Godsway Donyoh (11 matcher med Djurgården), Calle Wede (2 matcher med Elfsborg), Stefan Rodevåg (40 matcher med Örebro) och Matteo Blomqvist Zampi (5 matcher för Öster).

  Totalt 85 matcher. Det är allt.

  Det lär finnas en försvarlig mängd allsvenska spelare som ensamma kommer upp i FFF:s sammanlagda siffra.

  Men det är inget som bekymrar Daniel Johansson. Han är optimistisk inför FFF:s allsvenska premiärår.

  – Jag tror på oss, bara vi kan hålla en hyfsad jämnhet, säger Daniel. Vi har utvecklat vårt grundspel de senaste åren och fått skickligare spelare. Alla har steppat upp ett snäpp.

  Det där läskiga som hände för två år sedan, kvalet mot Forward och en nervpärs innan FFF säkrade nytt Superettan-kontrakt, var en olycklig svacka.

  – Vi underpresterade något enormt. Jag tycker vi hade något på stort gång redan då, menar ”Danne”.

  Kanske var det därför som han skrev på för en fortsättningen i FFF. Det fanns ju anbud från andra håll för den välspelande mittbacken, som ytterst sällan drar på sig varningar.

  – Fast en del förfrågningar var av det mer oseriösa slaget. Som när en agent från Azerbajdzjan ringde och undrade om jag var intresserad. Det skulle handla om ”bra med pengar”. Men det sas aldrig vilken klubb det handlade om, avslöjar 26-åringen.

  – Jag har visserligen alltid drömt om att bli fotbollsproffs, men inte till vilket pris som helst.

  Till slut bestämde han sig för att förlänga sitt FFF-kontrakt.

  – Dannes påskrift betydde mycket för vårt lagbygge, har sportchefen Håkan Nilsson sagt.

  Daniel fick var med om den härliga fjolårsresan. Fast också med ett långt avbrott. En bristning i lårets baksida höll honom borta i ett antal veckor.

  Och i början av försäsongen i år fick han känning i framsidan av samma lår, med ytterligare ofrivillig vila som följd.

  Nu ska det förhoppningsvis vara läkt. FFF lär behöva all kvalitet man har i sin backlinje.

  Det har hänt en del sedan Daniels A-lagsdebut för tretton år sedan. En liten krumelur i sammanhanget, förresten: När han debuterade som ung tonåring tränades Stafsinge av Kent Carlsson, pappa till FFF:s yttermittfältare Christoffer Carlsson. Nu ska ”Danne”, ”Stoffe” och de andra FFF:arna slita för att klara nytt kontrakt för Allsvenskans 62:a lag genom tiderna.