Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

2200333.JPG
Dödsglob. Motorcyklisterna i gruppen Diorios från Brasilien gör ett klassiskt nummer och är med både i tv-dokumentären om Cirkus Maximum och på nästa års turné som inleds i Älvsered 28 mars. Med då kan den så kallade "dödsgloben" dela på sig.

Cirkus Maximum blir ny tv-serie

Under ett halvår följde ett filmteam Cirkus Maximum från Älvsered. - Den visar hur vi lever och arbetar i vardagen, utan att förlöjliga människor som "Ullared", säger cirkusdirektören Bengt Källquist.

Dokumentärserien börjar sändas i Sveriges Television på måndagskvällen. Premiäravsnittet följs av ytterligare tre avsnitt på vardera en halvtimme. Serien "Livet på cirkusen" inleds med att visa hur en ny föreställning blir till, från vintern i Älvsered i norra delen av Falkenbergs kommun, fram till vårens första föreställning.

- Den förmedlar en schysst, rättvis och objektiv bild av oss som professionella underhållare. Vissa kanske tror att cirkusfolket är entusiaster som åker runt i husvagn och inte betalar skatt, men det stämmer inte, säger Bengt Källquist, som tycker att den 82-årige producenten Bengt Roslund borde få Cirkusakademiens hederspris "Charlie".

- Bengt Roslund vill cirkuskulturen väl och eftersom vi har jobbat ihop förut hade vi fullt förtroende för hans filmteam och kunde slappna av under inspelningen.

Tror du att en skandalsökande filmare hade fokuserat på löner och risken för olycksfall istället?

- Att cirkusartister tjänar dåligt är också en myt. Våra nya luftakrobater Sorellas uppträder sju minuter per dag och får 60 000 kronor i månaden efter skatt. Ett annat exempel är att tältarbetarna har fri mat och tvätt.

Och serien liknar alltså inte dokusåpan "Ullared"?

- Nej, den bygger ju på att man ska skratta åt personer det är synd om och det gillar inte jag.

"Livet på cirkusen" följer cirkusens 29:e säsong, när 192 föreställningar spelades på 157 platser – från Kiruna i norr till Ystad i söder. Tittarna får se hur djuren behandlas och hur 50 cirkusarbetare jobbar disciplinerat efter en minutiös logistikplan för att en ny show ska kunna visas på en annan ort inom ett dygn.

Programmet för nästa år är redan klart och då kommer dressören Anton Frank att presentera två elefanter. Den enda gruppen som återkommer är Diorio från Brasilien, som nu är fyra stycken.

- De kör motorcyklar i en glob och gjorde en enorm succé. När jag fick höra att de kunde göra en häftigare och farligare variant där globen delar sig, så bokade jag dem igen, berättar Bengt Källquist, som grundade cirkusen under namnet Minimum 1983, efter att ha vuxit upp i Älvsered där bästa kompisen hette Stefan Gerhardsson och senare blev buskiskung ihop med Krister Classon.

2200332.JPG
2200334.JPG
2200335.JPG

Dokumentärserie i fyra halvtimmeslånga delar om Cirkus Maximum från halländska Älvsered. Programmen visas i SVT 2 måndagar och tisdagar, men repriseras och kan även ses på Svtplay.

Del 1 (12, 15, 27 dec): Under Cirkus Maximums 29:e säsong spelades 192 föreställningar på 157 platser – från Kiruna i norr till Ystad i söder. Först visas hur en ny föreställning blir till, från vinterkvarter till vårpremiär.

Del 2 (13, 22, 28 dec): När publiken går hem börjar det verkliga slitet. 50 cirkusarbetare jobbar disciplinerat efter en minutiös plan för att en ny föreställning ska kunna visas på en annan om mindre än ett dygn.

Del 3 (19, 29 dec): Sjölejondressören Ingo Stiebner visar hur han lär ettåriga Lappi att applådera. Men gör djuren alltid som de blivit lärda? Och kan man sammanföra hur olika djur som helst i ett cirkusnummer?

Del 4 (20, 30 dec): Cirkusartistens framträdande är en mycket liten del av ett hårt dagsverke. Efter träning, montering av utrustning, mer träning och transporter, så blir det bara ett par timmars vardaglig fritid över.

Dessutom visas en timme ur 2011 års cirkusföreställning "Viva Maximum" i Sveriges Television på Annandag jul, med repris fredag 30 december. Cirkusens 30:e uppsättning sedan starten 1983 heter "Jubilee" och har premiär i Älvsered 28 mars. Söndag 1 april visas den i Varberg och 2 april väntar Falkenberg.

MEST LÄST