Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Cecilia R093.jpg
Hemma vid grinden. Cecilia Rönn är platschef för Ramlösa i Helsingborg men bor i Blixtorp utanför Varberg. I morgon fyller hon 30 år och i juni ska hon ha sitt andra barn.

Cecilia ansvarar för klassiska Ramlösa

För Cecilia Rönn är Ramlösa inte bara ett klassiskt mineralvatten som släcker törsten. Sedan två månader är hon chef för bryggeriet som framställer det. ”70 miljoner liter räknar vi med att producera i år”, berättar Cecilia som har sin arbetsplats i Helsingborg men bor i Blixtorp utanför Varberg.

När Cecilia växte upp i Veddige hade hon naturligtvis inte en susning om att hon vid 30 års ålder skulle vara chef för Sveriges mest kända tillverkare av mineralvatten.

På PS-gymnasiet i Varberg gick hon naturvetenskapligt program med teknisk inriktning och utbildade sig därefter till maskiningenjör vid Högskolan i Halmstad.

– Fast egentligen ville jag bli polis och sökte två gånger till Polishögskolan, berättar hon.

På Högskolan i Halmstad fick Cecilia inte bara sin utbildning. Hon fick även en arvoderad tjänst som kårhusmästare och var därefter VD för hela kårhusverksamheten under drygt ett år med uppgift att utveckla konferens- och restaurangverksamheten.

Det var under den här tiden som entreprenörslusten väcktes inom henne.

– Att vara med om att bygga upp något nytt var oerhört roligt och intressant. Jag kände på något sätt att det var min grej, säger hon.

När Cecilia 2004 erbjöds anställning som konstruktör på Strängbetong i Veddige tackade hon ja. Hon hade sommarjobbat där tidigare och att pappa Bertil också arbetade på Strängbetong kändes inte som någon nackdel. Även om hon trivdes på arbetsplatsen kände hon att hon ville göra något annat.

– Jag ville göra något som liknade det jag gjorde på Högskolan i Halmstad. När Carlsberg i Falkenberg sökte en ingenjör som skulle ha både ett tekniskt ansvar och personalansvar så slog jag till. Det var ett jobb som skulle passa mig perfekt, berättar Cecilia.

Jobbet blev hennes och i september 2006 tillträdde hon tjänsten i Falkenberg. När Carlsberg tidigare i år sökte en platschef för Ramlösa i Helsingborg kände Cecilia sig mogen för nästa utmaning. Hon fick det jobbet också.

– Jag tillträdde i mars och tack vare att mina svärföräldrar bor utanför Teckomatorp kan jag lösa övernattningsfrågan under veckan, berättar hon.

På Ramlösa i Helsingborg, som har runt 70 anställda, har Cecilia helhetsansvaret - från källa till lastbil. Redan 1707 drack Karl XI:s soldater brunn i Ramlösa och sedan dess har orten varit förknippad med mineralvatten av bästa sort. I dag dricker genomsnittssvensken mellan sju och åtta liter Ramlösa om året.

– De källor som vi tar vattnet från i dag ligger inte långt från bryggeriet. Vattnet går direkt från källorna och rakt in i våra stora tankar, säger Cecilia.

Att ha sin arbetsplats 15 mil från hemmet är naturligtvis opraktiskt men Cecilia tycker att fördelarna uppväger nackdelarna med god marginal. I slutet av juni ska hon och Ulf-Björn, som hon för övrigt träffade på Högskolan i Halmstad, ha sitt andra barn.

– Carlsberg satsar verkligen på sin personal och det upplever jag som mycket positivt. Att jag var gravid när jag sökte jobbet som platschef var till exempel inget hinder, säger Cecilia som kommer att vara mammaledig i höst.

Cecilia är uppväxt med sex syskon. Hemma var det alltid full rulle och tack vare den stora syskonskaran hade hon alltid någon att leka med.

– Men kanske jag uppskattar den stora syskonskaran mer nu när jag är vuxen. Vi umgås ganska mycket och det ligger en trygghet i att ha många syskon.

I morgon fyller Cecilia 30 år och firar sin födelsedag med att jobba. Syskonen och andra nära och kära får vänta till Kristi Himmelfärdshelgen med att fira 30-åringen.

Född: På Varbergs BB den 6 maj 1980, uppväxt i Väröbacka och Veddige.

Bor: I villa i Blixtorp utanför Varberg.

Yrke: Platschef för Ramlösa (ingår i Carlsberg-koncernen).

Familj: Maken Ulf-Björn, ekonom, sonen William, 1,5, ett barn på väg, samt hunden Wilma.

Intressen: Att träna och tävla med räddningshunden Wilma. ”Förra året blev vi tvåa på SM”.

Favoritdryck: Ramlösa med rabarbersmak.

Om att fylla 30: ”Det är helt okej. Det var mer speciellt att fylla 18 och 20”.

Firar födelsedagen: ”Ulf-Björn och jag firade redan i helgen som gick på ett hotell i Göteborg. Kristi Himmelfärds-helgen firar jag tillsammans med familjen och mina nära och kära”.

MEST LÄST