Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tomt i hyllan. Kunden möts av ett förklarande papper: Inget smör på grund av brist på råvara.

Bristen på smör kan bli långvarig

– Vi fick in 400 halvkilospaket med smör i torsdags, men de var slut i fredags. Nu vet jag inte när vi får nästa leverans, säger Bosse Karlsson, mejeriansvarig på Ica Kvantum på Sandgatan.

Så har det sett ut de senaste veckorna, inte bara hos Ica Kvantum, utan hos de flesta matvarubutiker som säljer svenskt smör. Smörhyllorna gapar tomma, eftersom mejerierna inte kan producera i takt med efterfrågan.

– Under de senaste 20 åren har vi haft en 15-procentig minskning av mjölkproduktionen. Och samtidigt har vi de senaste åren sett en uppgång i efterfrågan på fetare produkter, säger marknadsanalytikern Lennart Holmström på branschorganisationen Svensk Mjölk.

Därmed ringar han in en del av problemets förklaring: När svensken klämmer i sig ett par kilo rent smör per år så räcker råvaran inte till, eftersom till exempel mejerijätten Arla garanterar svensk råvara i smöret. Uppgången i smörkonsumtionen förklaras av kostdebatten: Numera anses det ju okej att banta utan lättprodukter.

En bidragande orsak till smörbristen just nu är också säsongsskillnaden. Mjölkens fetthalt går ner en del under kornas sommarbete, samtidigt som mjölkproduktionen normalt har en säsongsnedgång från september till mars. Detta gör att tillgången under hösten blir lite mer kritisk.

– Men vi brukar inte se bristen så här tidigt på hösten, utan den brukar komma när efterfrågan blir större vid jul, säger Lennart Holmström.

Obalansen mellan säsongerna leder till en annan paradox. Sverige är en större exportör än importör av smör. Under vår och sommar är produktionen högre än konsumtionen, vilket gör att en ganska avsevärd del av det svenska smöret går på export till andra EU-länder. Så var det ännu 2010, men det återstår att se om höstens brist gör att förhållandet blir annorlunda 2011.

Ett sätt att tackla bristen är just genom import. Även om Arla än så länge lovar svensk råvara i smöret, så kan man börja importera smör från Danmark och Finland för att använda i storsäljaren Bregott (och därmed få loss svensk råvara till det rena smöret).

Den som läser det finstilta på baksidan av ett Bregott-paket kan själv konstatera att Arla där garderar sig med att man ibland kan behöva använda dansk och finländsk råvara.

Och i vart fall Danmark har idag en mjölkproduktion som kraftigt överstiger det inhemska behovet.

Så kanske att smörbristen är avhjälpt inom några veckor. Men grundproblemet finns kvar – att de svenska mjölkbönderna blir färre och färre.