Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bottenprover från hamnen skall tas – annars väntar vite

Senast den 14 maj nästa år ska Falkvarv ha redovisat resultatet av miljötekniska undersökningar av bottensedimenten i hamnbassängen vid varvet, annars väntar ett vite på 900 000 kronor.

– Vitet är en påtryckning för att undersökningarna ska bli gjorda, blir de det så kostar inte vitet någonting, understryker miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande Anders Hellström (M).

Den dåvarande nämnden dömde ut ett motsvarande vite i december 2010, men det beslutet överklagades av varvet och upphävdes av länsstyrelsen som gjorde bedömningen att föreläggandet då inte hade varit korrekt kommunicerat.

– Nu gör vi om och gör rätt. Vi har haft och har en god dialog med varvet, och vi tycker det är en rimlig tid som vi ger dem, understryker Hellström.

Kravet att undersöka bottnen riktades den gången både till varvet och till Falkenbergs kommun som huvudman för hamnen. Den senare delen har blivit utförd, den gjordes i augusti.

I november redovisades resultaten, som pekade emot att det kommer att behöva göras en sanering för ganska många miljoner. Men för att kunna planera en sådan insats måste man också veta vad som finns på bottnen närmare varvsområdet.

– Vi vill förstås inte vänta längre än nödvändigt. Om det behöver göras en sanering så blir den större och dyrare ju längre man väntar, eftersom det fylls på med nya sedimentlager hela tiden, säger nämndordföranden.

Av nämndens beslut framgår det också var de 40 olika mätpunkterna är belägna. Där skall det på varje punkt tas upp en sedimentkärna på minst 105 cm. Ur den skall sedan tas fem djupledsprover, varav de två från 0-5 cm och 20-25 cm skall skickas på analys, och de övriga sparas så att en eventuell senare analys kan göras.