En stor uppselbit för att nå klimatmålen är hur vi använder skogen i klimatomställningen.
En stor uppselbit för att nå klimatmålen är hur vi använder skogen i klimatomställningen.

Bortom målsättningarna väntar praktiken

17/10 2014. Det har blåst en del kring Åsa Romson och hennes inträde i regeringen. Mest medialt utrymme har framförallt kvällstidningarnas rubriker, där det handlat om både fusk och oegentligheter kring hennes båt, men också det symboliska i att hon var den första ministern som tog regeringsplanet, gett. Något mindre rubrikmedialt men desto mer intressant är att se vilken miljöpolitik som den nya klimat- och miljöministern kommer att föra. För här finns det många frågetecken kvar.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

De senaste miljöpolitiska turerna har handlat om EU:s nya klimatpolitiska mål som ska ta sikte på 2030. Om mindre än en vecka ska EU:s ministerråd enas och fram tills i går morse har det varit oklart vilken inställning den nya regeringen kommer ha inför detta möte.

Frågan kom på tal när finansminister Magdalena Andersson (S) besökte EU-nämnden och kommen-terade Sveriges inställning i frågan. Då var beskedet att Sverige ska driva att målen ska bli minst vad EU-kommissionen föreslagit. Med rätta kom reaktionerna efter mötet och många frågade sig ifall den nya regeringen sänker klimatambitionerna? De som i opposition krävde än tuffare mål, verkade nu i regeringsställning inte hålla den ambitionen lika högt. I dag kom dock beskedet då klimat- och miljöminister Åsa Romson besökte miljö- och jordbruksutskottet på morgonen. Ambitionerna ska höjas, dock inte till de nivåer som Miljöpartiet tidigare krävt utan det nya budet ligger närmare vad Socialdemokraterna tidigare talat om.

ANNONS

Det är alltid en turbulent tid när det skett ett regeringsskifte, nya personer ska komma på plats och nya dokument ska förberedas. Men vad som dock är oroande är att det också verkar finnas en osäkerhet på vad den politiska ambitionen är. Ett regeringsskifte är inte bara turbulent för de nya ministrarna utan också en tid av osäkerhet för många. Hur kommer villkoren framöver vara för mig, min arbetsplats eller mitt företag. Hur kommer min och min familjs kostnader vara framöver? Många kan frågorna bli och osäkerheten kan bli stor. Detta ställer krav på ledarskap och tydliga besked från den nya regeringen.

Nu har ambitionerna kring EU:s klimatmål i alla fall kommit på plats och förhandlingarna i EU går vidare, men samtidigt inställer sig frågan vad detta kommer innebära i praktiken eftersom det än saknas många konkreta förslag. I går kom dock ett förslag om höjd skatt på handelsgödsel, vars betydelse för en bättre miljö dock kan ifrågasättas. Annars är det besked om avgifter på lastbilars avstånd och i faggorna hägrar också kanske en flygskatt lagd på biljetten, tyvärr styrmedel där man valt att beskatta avstånd och biljetter i stället för utsläpp. Politik som har stor potential att endast vara en kassako för statskassan och inte incitament för miljöförbättrande åtaganden. Men än är det många frågetecken som kvarstår.

ANNONS

Ett område där det fortfarande finns stor osäkerhet kring hur den nya regeringen kommer att agera är skogen. Hur kommer regelverket för det stora antalet små familjeskogsbrukare som finns i Sverige? Hur ska vi kunna använda skogen för att komma åt grön ny energi för att kunna klara omställningen? Det kommer vara en stor och viktig fråga för den nya regeringen att ge snabba besked kring. För ena sidan var Stefan Löfven ute och lovade tusentals nya jobb i skogsindustrin och samtidigt sitter han nu i regeringen med Miljöpartiet som lagt flertalet förslag som på många sätt skulle försvåra för den lilla familjeskogsbrukaren.

Klimat- och miljöpolitiken är mycket mer än bara höga målsättningar och fina formuleringar. Ska det göra skillnad krävs det konkreta förslag och åtgärder Hur dessa utformas är egentligen det som i praktiken kommer skapa den verkliga förändringen om de utformas rätt. Men än väntar vi på besked från regeringen.

Isak Engqvist

ANNONS