Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Biskop gjorde inget fel i Stafsingefallet

  Carl-Axel Aurelius, dåvarande biskop i Göteborgs stift, gjorde inget fel i samband med att kyrkoherde Hans-Evert Renérius och hans fru Barbro Nordström Renérius fick lämna sina poster i Stafsinge församling, anser Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar.


  När det uppdagades att Hans-Evert Renérius, tillförordnad kyrkoherde, och hans fru Barbro Nordström Renérius, ordförande i kyrkorådet, anställt en församlingspedagog trots att de visste att denne dömts för sexbrott på en tidigare arbetsplats, fick detta stor uppmärksamhet och händelsen ledde till att båda fick lämna sina poster.
  Renérius anmälde därefter biskopen till Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar för att ha ”skadat det anseende en biskop bör ha”. Detta eftersom han ansåg att Aurelius direkt beordrat "sparkandet" av paret, utan att först prata med dem och reda ut saken. Renérius anser att biskopen enbart lyssnade på de uppgifter som avslöjades i Hallands Nyheters artiklar.
  ”Att enbart gå på vad en journalist har skrivit i ärendet och handla därefter är från min sida att betrakta som tjänstefel och grovt åsidosättande av sitt etiska ansvar som biskop, högste ämbetsman i Göteborgs stift.”, menar Renérius.
  Aurelius försvarar sig dock med att han inte gett någon direkt order om att "sparka" paret, och att han sedan höll ett samtal med kyrkoherden och hans fru efter att domkapitlets utredning var färdig.
  Kyrkans ansvarsnämnd anser inte att något kommit fram som visar att Aurelius skulle ha beordrat att paret Renérius skulle entledigas från sina poster i Stafsinge församling. Tvärtom anser man det lämpligt att biskopen inte tog kontakt med dem under domkapitlets utredning, och lägger därför ned ärendet.