Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Beslut om nytt system fattas snart

Under 2019 ska regionens politiker ta ställning till om Halland ska haka på den upphandling av framtida vårdinformationssystem, som nyligen genomförts av fem andra regioner.

Strax innan jul blev upphandlingen klar och det svenska företaget Cambio Healthcare Systems utsågs till leverantör. Företaget har tidigare levererat vårdinformationssystemet Cosmic till flera landsting, men den nya upphandlingen gäller en helt ny version.

Systemet ska kunna hantera allt från journalanteckningar och röntgenbilder till labbsvar och läkemedelslistor, men även möjliggöra nya kontaktvägar med patienter och anhöriga. Utöver de fem regioner som genomfört upphandlingen har ytterligare fyra valt att ha option på att skriva avtal, däribland Halland.

– Vi vet att det ställts höga krav i upphandlingen, men vi vill säkerställa att den även uppfyller våra behov, säger Patrik Dahlqvist Jönsson, chef för regional hälso- och sjukvårdssamverkan.

Även om nio landsting nu kan komma att välja samma lösning, så är fortfarande visionen om ett gemensamt journalsystem för hela Sverige långt borta. Nyligen upphandlade nämligen både Region Skåne och Västra Götalandsregionen nya vårdinformationssystem och fastnade för en annan leverantör. Även Stockholms läns landsting genomför en egen upphandling, som inte är klar.

– På gott och ont har regionerna stort självbestämmande, men det viktigaste är att de olika systemen kan prata med varandra, konstaterar Patrik Dahlqvist Jönsson.

Vad det kommer att kosta Region Halland att byta vårdinformationssystem är ännu inte klart. Sedan starten 2007 har VAS kostat nästan 400 miljoner kronor.

LÄS MER: VAS ska skrotas – men införs fortfarande