ett system, där man mer eller mindre påtvingande ska få gästen att betala utöver vad notan säger, är inte bara oförskämt, utan också en skam för restaurangen, tycker skribenten.
ett system, där man mer eller mindre påtvingande ska få gästen att betala utöver vad notan säger, är inte bara oförskämt, utan också en skam för restaurangen, tycker skribenten. Bild: Adam Wrafter/SvD/TT

Förtryckt dricks – en kassako eller en kass ko?

Ett system, där man mer eller mindre påtvingande ska få gästen att betala utöver vad notan säger, är inte bara oförskämt, utan också en skam för restaurangen.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland|

Sätten att vara "smart" förnyar sig ständigt. Det senaste i krogbranschen är förtryckta notor, där gästen kan "välja" mellan att ge 5, 10 eller 15 procent i dricks.

En del av detta går givetvis till de påhittiga bakom "innovationen".

Men då ska man veta, att sedan 1993 är den tidigare serveringsavgiften/dricksen på 12,72 procent inbakad i priset på menyn. Dricksen är sålunda betald, när mat och dryck är betalda.

Vill man därutöver premiera en god service, står det självklart gästen fritt. Men ett system, där man mer eller mindre påtvingande ska få gästen att betala utöver vad notan säger, är inte bara oförskämt, utan också en skam för restaurangen.

ANNONS

De påhittiga bakom idén hoppas givetvis på att de skapat sig en så kallad kassako. Men min övertygelse är att de i ställer skapat en kass ko.

Lars Lindh

Varberg

ANNONS