STOCKHOLM 20230619
Affisch med texten "Mmm... Moskva" med okänd avsändare i Norrtull i Stockholm. Ukraina har svartlistat livsmedelsjätten Mondelez, som bland annat äger varumärket Marabou. De ukrainska myndigheterna anser att Mondelez bidrar till den ryska krigskassan eftersom bolaget bedriver verksamhet i Ryssland. En rad svenska företag och organisationer har därefter bojkottat Marabou.
Foto: Ali Lorestani / TT / kod 11950
STOCKHOLM 20230619 Affisch med texten "Mmm... Moskva" med okänd avsändare i Norrtull i Stockholm. Ukraina har svartlistat livsmedelsjätten Mondelez, som bland annat äger varumärket Marabou. De ukrainska myndigheterna anser att Mondelez bidrar till den ryska krigskassan eftersom bolaget bedriver verksamhet i Ryssland. En rad svenska företag och organisationer har därefter bojkottat Marabou. Foto: Ali Lorestani / TT / kod 11950 Bild: Ali Lorestani/TT

Maria Haldesten: På tiden med kunglig choklad-bojkott!

Slopa inte bara Marabou - slopa hela det föråldrade systemet med hovleverantörer.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Du är vad du äter. Sällan har det varit tydligare än i dessa tider. Och i dagarna kom ett välkommet besked: Något mmm Marabou kommer inte att höras i slottets vrår framöver.

Även hovet har – sent omsider – kommit underfund med att M:et också står för Mondelez. Och denna franske ägare av chokladföretaget har, till följd av sin verksamhet i Ryssland, satts upp på Ukrainas svarta lista. Med all rätt.

Därför beslutade Varbergs servicenämnd redan förra året att tills vidare sluta köpa in choklad av märket Marabou. Liknande beslut hade då redan fattats av SJ, SAS och Försvarsmakten.

ANNONS

Att bojkotta företag som indirekt gynnar den ryska krigsekonomin är en rimlig gärning - och ett sätt att sända en signal om att man ser vidden av Rysslands ageranden.

Men, vilket Marabou Sverige tidigare anfört till sitt försvar, det finns många företag som står på den svarta listan. Nestlé, Subway och Unilever är andra exempel. Och så kinesiska Geely förstås - vilket borde ger var och en som funderar på en ny Volvo skäl att tänka ett varv till.

Den som kör en Volvo kan, indirekt, gynna två, grymma förtryckande stater.

Kinas allt mer aggressiva agerande på världsscenen har i sig gett upphov till stopp och bojkott. I Sverige hölls Huawei borta från 5G-nätet. I USA har myndigheter gett rött ljus även för exempelvis telefoner och Wifi-routrar.

En annan aktuell fråga är hur man ska förhålla sig till Tik-tok. Varje företag, inklusive mediebolag, som använder den populära medieplattformen för marknadsföring har skäl att känna stygn av både skam och oro. Tiktok är ju, av säkerhetsskäl, förbjuden på en rad myndighetsanställdas jobbmobiler – från Kriminalvården till Försvarsmakten. Detsamma gäller i Europarlamentet.

Man är inte bara vad man äter – man är vad man konsumerar generellt.

Vad hovet är och vill vara i förhållande till sina leverantörer låter vi vara osagt. Däremot finns skäl att här, likt nu i Danmark med anledning av tronskiftet, diskutera om inte systemet spelat ut sin roll. Är det ens rimligt att hovet, på detta vis, håller vissa utvalda företag om ryggen?

ANNONS

ANNONS