Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Använd småföretagen som motor för integration

  Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

  Aldrig förr har så många människor kommit till vårt land och det i en tid när företag och inte minst välfärdssektorn skriker efter arbetskraft. Naturligtvis är det också en utmaning. Framförallt behövs det enklare vägar till jobb och egenförsörjning. Vi småföretagare står beredda att hjälpa till. Inte minst som Sveriges främsta jobbskapare har vi en nyckelroll i integrationen. Men för att vi ska kunna göra vår del, måste politikerna skapa rätt förutsättningar för oss. Här är fem förslag på hur vi kan förenkla integrationen.

  1. Inom RUT och ROT ryms en mängd viktiga jobb som gjort att många nyanlända kunnat få ett arbete och egen lön. En övervägande majoritet av dem som jobbar i RUT-sektorn var arbetslösa när de anställdes. Nu sänker regeringen istället RUT och ROT-taket. Fler tjänster föreslås visserligen bli RUT-tjänster, vilket är positivt. Men med sänkningen av taket kommer kunderna inte kunna köpa lika mycket tjänster som tidigare, vilket förhindrar att fler jobb skapas.

  2. Många av Företagarnas medlemsföretag står redo att erbjuda praktikplatser till asylsökande. Nu behövs bara Migrationsverkets klartecken för att komma igång.

  3. Valideringen av en invandrares utbildning eller yrkeskunskap tar i dag alldeles för lång tid. Om en person kan jobbet – låt dem få arbeta. Vi vill därför se ett system där yrkesfolk validerar. För att snabba på processen kan praktikplatsen bli en del i valideringsarbetet.

  4. Företagarna har ett projekt för de invandrare som är entreprenörer och har drivit företag i sina hemländer. I projektet får de stöd av en mentor som är medlem i Företagarna och har som uppgift att hjälpa den nya företagaren att orientera sig i svenska regelverk.

  5. Företagarna har i samarbete med Arbetsförmedlingen tagit fram ett arbetssätt, Jobbsökarna, där Arbetsförmedlingen utgår från småföretagens kompetensbehov för att hjälpa arbetssökande in på arbetsmarknaden. De asylsökande måste ingå i detta arbete och deras kompetens måste ingå när arbetsförmedlaren letar efter lämplig arbetskraft.

  Menar regeringen allvar med att integrationen ska bli bättre måste de också visa att de tror på småföretagen och deras jobbskapande kraft. Företagarna och våra 70 000 anslutna företagare står redo att hjälpa till att bygga ett ännu starkare Sverige. Vi företagare är redo! Är ni politiker och tjänstemän också redo?

  Louise Lejestrand

  ägare Treativ Reklambyrå, ordf. Företagarna Varberg

  Teddy Eriksson

  vd Tomal, ordf. Företagarna Falkenberg

  Linnea Petersson

  ägare Butik Paletti, Företagarna Hylte

  Jennie Wijk

  ägare Eloh&Wijk Reklambyrå, ordf. Företagarna Halmstad

  Stefan Andersson

  ägare Svens Livs i Skummeslöv, ordf. Företagarna Laholm

  Marie Axtelius

  regionchef, Företagarna Halland