Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/7

Anita Karlsson-Dion var målinriktad redan som ung

Skyttelivet lade grunden för arbetslivet. Anita Karlsson-Dion från Fegen lärde sig grunderna i disciplin, hårt arbete och ledarskap. Nu basar hon över 22 000 personer på IBM.

Det blir ett kärt återseende när Anita Karlsson-Dion får bilderna skickade till USA, där hon bor. Minnena kommer tillbaka och många av bilderna har en historia som slutar i den chefstjänst hon har i dag.

– Jag har lärt mig så mycket från skytte och idrotten i stort som jag har användning för nu, säger hon.

– Och det var kul att se bilderna. Jag har fått uppleva mycket. Jag tittade på dem tillsammans med Michel. Men det känns som om det är någon annan på bilderna. Nu är jag ju en gammal tant. Men inombords tänker jag på samma sätt som jag gjorde när jag var 20.

Vi kan förstås inte träffa henne utan får sköta intervjun per telefon. Hon sitter på en flygplats på väg till Raleigh i North Carolina när intervjun görs.

– Jag ska på en del möten där. Under de fyra åren jag haft mitt nuvarande jobb har jag rest mycket, varje vecka, berättar hon.

Hon jobbar som Vice President (VP) för IBM:s BPO (Business Process Outsorcing) tjänste avdelning. 

Det betyder att hon ser till att, med hjälp av IBM:s teknik och innovativa lösningar,  göra företags ekonomi-, personal- och inköps-avdelningar mera effektiva.

– Jag är chef för 22 000 personer i flera länder, som Indien, Filipinerna, Kina, Polen, Ungern, Mexico och Costa Rica. När jag reser träffar jag ofta våra kunder, samt även mina medarbetare för att kommunicera strategier och även se till att de har förutsättningarna (kunskap, utbildning, verktyg och system) för att kunna möta - och helst överträffa - kundernas förväntningar.

I februari ska hon till Stockholm på ett kundmöte. Och då är pappa Elmer och mamma Eivor också på plats för en träff.

– Jag trivs jättebra med mitt jobb. Redan efter OS 1988 började jag på IBM:s ekonomiavdelning och 2011 tog jag steget från mitt jobb som ekonomichef för denna tjänsteavdelningen , till att ansvara för kund leverans av ekonomifunktionen , till att ansvara för kund leverans av ekonomifunktionen. Eftersom vi själva genomgått en liknande tranformering kan jag utnyttja mina kunskaper därifrån.

Men grundkunskaperna har hon hämtat från den svenska idrottsrörelsen och främst dess skyttegren.

– För att bli duktig på jobbet och i idrott måste man träna, vara disciplinerad och förstå att man inte alltid vinner. Idrotten är definitivt en del av min person i dag. Man måste göra det som behövs och försaka mycket på vägen.

– Och jag har också lärt mig tala till folk så de förstår vad de ska göra.

Hon slutade tvärt och satsade allt på jobbet. Maken Michel blev hemmapappa och kunde kombinera det med egen satsning på OS, VM och världscupen i skytte. En satsning han fortfarande gör.

– Jag är med på lite tävlingar då och då. Det är enda kontakten med sporten i dag.

Framförallt OS-deltagande smäller högt i USA.

– Sverige har jantelagen, den finns inte här. Alla är så otroligt glada och imponerade över att jag varit med i OS. De vill snacka om det hela tiden och det är positivt för mitt jobb och arbete med kunderna. Dessutom förstår folk att jag inte är en ”bullshitter” när jag pratar.

Anita har inga större problem att minnas historier bakom de flesta av de 20-talet bilder vi skickar. Annars är hennes idrottsliv nedpackat i huset där hon bor.

– Men jag rensade ut lite grejer förra året och tog fram mina OS-kläder. Jag är nöjd att jag nästan kunde få på mig dem.

OS-invigningen i Seoul är ett av hennes starkaste minnen.

– Inmarschen, när jag tänker på den får jag fortfarande rysningar.

Hon slutade alltså tvärt 1993.

– Jag hade satsat allt mellan 15 och 25 års ålder. Jag pluggade, tränade och pluggade och lyckades kombinera detta med deltagande i EM och OS och var nöjd med det jag uppnått. Jag nybliven mamma och var redo för nya utmaningar där jag fick utrymme för min tävlingsinstinkt.

Och det hon tog sikte på träffade hon mitt i prick.