Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

I skulpturgruppen Stilla rörelse ingår fyra figurer som ska föreställa pojkflickor i yngre tonåren som förhåller sig till parken och sig själva som statyer på sina egna sätt. Den här håller just på att hoppa ner från sin pelare. Mönstret har konstnären Maria Miesenberger tagit ifrån näthinnan, ett rutmönster som också återfinns i löv och på andra sätt i naturen.

Aluminiumfigurer har intagit Engelska parken

På nationaldagen invigdes skulpturgruppen Stilla rörelse och med den är moderniseringen av den nästan 150 år gamla Engelska parken färdig.

Fyra figurer i aluminium har intagit Engelska parken, och kommer att fortsätta utforska den på sina alldeles egna sätt. En har hoppat ner från sin pelare, en annan står i begrepp att hoppa ner från sin och en tredje har klättrat upp i ett av de gamla träden för att titta på utsikten.
– De är jättefina, och så brukar man inte tycka om offentliga grejer. Hoppas bara att de får vara ifred, säger Kerstin Blixt, en av många som kom för att titta på invigningen av skulpturgruppen Stilla rörelse.
Konstverket är en gåva från Sparbanksstiftelsen till kommunen.
Upprustningen av parken har pågått sedan 2009 och med skulpturgruppen förklarade kommunfullmäktiges ordförande Margareta Lorentzen även nya Engelska parken för invigd. Konstnären Maria Miesenberger var också på plats.
– Jag har tagit fasta på människor och jag vill att skulpturerna ska skapa en närvaro i parken året om, sa Maria Miesenberger.