Alpackor ny svensk export

De vänliga djuren på Agerörs gård har vunnit avelspriser sedan 2010. För första gången exporteras nu alpackor från Sverige till Litauen.

ANNONS
|

Alpackorna har kommit att bli ett allt vanligare inslag i Sverige, runt 1 800 djur finns utspridda på gårdar från norr till söder. Ullen är världskänd för sin fina kvalitet och djuren själva har en tendens att få människor att falla pladask både på grund av utseendet och för sina egenskaper.

– Jag blev så förälskad i dessa djur, säger Sandra Holmudden som bedriver avel av alpackor tillsammans med sin man Nils-Arne på Agerörs gård utanför Falkenberg.

De båda har alltid varit intresserade av avel och har även uppfödning av arabhästar och pudlar. Hästaveln har gjort att de reser mycket, beslutet att importera alpackor kom efter flera besök hos avelsgårdar runt om i världen.

ANNONS

– Det fanns en kurs utanför Melbourne, jag bokade in det, vi blev stormförtjusta och fortsatte vår worldtour, berättar Nils-Arne Holmudden som också är vice ordförande i Svenska alpackaföreningen.

I dag har paret runt 30 alpackor och är inne på sjätte året med föl. Farao och Filippa från senaste året går fortfarande med sina mammor i flocken, alpackor är aldrig färre än tre djur tillsammans. Rasen huacaya är känd för sin fina, mjuka och varma ull. Paret Holmuddens djur har vunnit många fina priser och ullen är av mycket eftertraktad kvalitet. Aveln har gjort att gården gått från olönsam mjölkgård till en lönsam alpackagård.

– Det här är bra reklam för oss men jag tänker också på våra mjölkbönder som jag vet har det svårt idag. Tänk utanför boxen! uppmanar Nils-Arne Holmudden.

Alpackorna är skonsamma för markerna och ett bra komplement till annan djurhållning. Holmuddens har bra koll på beståndet i världen och berättar att Kina bland annat är en stor marknad. Att de nu exporterat till Litauen beror på kontakter, de fick tag på alpackaägare där genom en god vän som bor i landet. För några veckor sedan exporterades en hingst med sällskap till en avelsgård där.

– Vi har siktet inställt på Baltikum och Ryssland och har bearbetat marknaden i två år. Helt enkelt för att ingen annan gör det.

ANNONS
ANNONS