Allt skräpigare på stationerna

Nedskräpning på återvinningsstationer är ett växande problem i hela Halland. Nu testas nya tag för att få det mer städat på stationerna.

ANNONS
|

Det ärfrämst grovsopor, hushållssopor, möbler och restaurang- och byggavfall som dumpas på återvinningsstationerna, och ofta är det skräp som kan slängas i återvinningen, men som bara dumpas bredvid kärlen.

- Vi ser att det är ett problem som har vuxit under ett antal år. Jag vill dock betona att de flesta gör rätt, men det är några få som ställer till det för andra, säger Magnus Örnborg, regionchef för Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) i Västra Götaland och Halland. Förtroendet för återvinningsstationerna är högt bland allmänheten och Sverige ligger i topp som land när det gäller återvinningsbenägenheten.

FTI sköter driften av återvinningsstationerna. Enligt Magnus Örnborg har några stationer i Halland extra problem med nedskräpning och otillåten dumpning av avfall. Dit åker man och städar fyra gånger i veckan.

ANNONS

Återvinningsstationen vid korsningen Strandridaregatan/Sanddynevägen i Falkenberg är en av dessa problemstationer. Där är belamrat med skräp när HN kommer dit. Svarta sopsäckar står uppslitna med innehållet utspritt på marken. Bland föremålen märks en fickkalender. När HN får tag på ägaren till kalendern berättar han att den försvann efter ett inbrott i hans bil. Han menar att tjuvarna har dumpat kalendern och andra saker vid återvinningsstationen.

- De vill dölja bevis, eller kanske är ouppfostrade. Men det är smart att göra såhär, eftersom bevisen då eldas upp.

En ung kvinna står och slänger ner förpackningar i kärlen.

- Bara för några dagar sedan var det likadant, säger hon.Jag såg bilder på Facebook som visade att det var en restaurang som tömde sitt skräp. Det mesta här går att slänga, men de har låtit det stå bredvid. Kan man inte bara slänga rätt? Det är keligt att det ska vara såhär.

Den som med flit eller av oaktsamhet skräpar ner kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Organisationen Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz anser att skräpboten används alldeles för lite i Halland. I hela landet skrevs endast 34 böter för nedskräpning ut under januari-maj 2017.

ANNONS

FTI har nyligen satt igång det rikstäckande projektet "Ren återvinning" för att hitta sätt att minska nedskräpningen vid återvinningsstationerna.

- Vi provar i till exempel Hylte och Laholm att byta till tydligare skyltar, och att ha värdar på plats som tillrättavisar folk. Och så kommer vi att prova kameraövervakning, säger Magnus Örnborg. Det handlar om att försöka ändra en mentalitet och få folk att sluta slänga fel. Skräpighet föder skräpighet. Lathet är ett stort problem. Vissa orkar av någon anledning inte göra rätt för sig.

ANNONS