75 000 besökare - en högst oklar siffra

Hur många besökte egentligen den förra Sculpturautställningen 1997? En siffra som återkommer i debatten är 75 000. Men den siffran vilar på osäker grund och bör under alla omständigheter preciseras; det var bara en mindre del som lockades hit av Sculptura, resten var här ändå.

ANNONS
|

Sculptura 1997 har på sistone framställts som en betydande publikmagnet. Några exempel:

"En utvärdering gjord av Högskolan i Borlänge visade att den drog cirka 75 000 besökare, varav 50 000 från andra kommuner." (Nyhetsartikel i HN 26/1.)

"Vad fick dig att ta det här initiativet? - Jag läste undersökningen om att den förra utställningen lockade 75 000 besökare. Dom gjorde av med 5,7 miljoner kronor. Vi får inte missa den här chansen." (HN-intervju 1/2 med Heléne Stålbom på Stålboms konditori som stöder utställningen med hjälp av semlorna.)

"75 000 människor besökte Falkenberg den sommaren och satte sprätt på 5,7 miljoner kronor som ett extra plusvärde utöver alla intryck som förmedlades, känslor som väcktes och alla debatter och samtal som sattes igång." (Ledarartikel i HN 2/2).

ANNONS

Men hur var det egentligen? Den som läser utvärderingen från Högskolan i Borlänge ska finna att besökssiffran inte utsätts för någon vetenskaplig granskning. Istället utgår man i från arrangörernas egen värdering, vilket framgår av rapportens något luddiga formulering: "Gjorda uppskattningar anger en ungefärlig publiksiffra för Sculptura 97 till 75 000."

Till stöd hade arrangörerna tidvis ett räkneverk på Stadshuskuben (som var utställningens centrum). Dessutom höll man viss koll på gruppresor till Falkenberg.

Men uppskattningen är trubbig.

Och även om man godtar siffran 75 000, så ska ingen tro att detta var utsocknes besökare som enbart eller huvudsakligen kom hit för utställningens skull. Högskolan i Borlänge lät intervjua 712 besökare och skickade frågeformulär till 1 504 falkenbergare (där bortfallet i svaren var så högt som 40 procent).

Utifrån dessa intervjuer och enkäter kom högskolan till slutsatsen att cirka 30 procent av Sculpturabesökarna var falkenbergare, att 45 procent var besökare från andra kommuner som egentligen var här av helt andra skäl (förmodligen sol och bad). De återstående, cirka 25 procent av besökarna, kom hit enbart eller huvudsakligen för att se Sculptura.

Och om man godtar den grova uppskattningen om totalt 75 000 besökare, så blir det alltså 18 850 besökare som lockades hit enbart på grund av Sculptura.

ANNONS

Då återstår frågan: Gjorde Sculpturabesökarna slut på 5,7 miljoner kronor, till glädje för Falkenbergs näringsidkare? Ja, kanske. Genom sina intervjuer har Högskolan i Borlänge slagit fast att de besökare som huvudsakligen lockades hit av Sculptura i snitt gjorde slut på 176 kronor och 10 öre per dag (om man rensar beloppen från moms som ändå inte kommer näringsidkarna till del). Dessutom har man utgått från att de besökare som kom hit på grund av Sculptura stannade i snitt 1,73 dagar i Falkenberg. Detta kan vara en överskattning eftersom man samtidigt säger att hela 94 procent av dessa besökare var här mindre än en dag.

Men om man godtar ett snittbesök på 1,73 dagar och utgår från en dagskonsumtion på 176 kronor och 10 öre och multiplicerar dessa tal med 18 850 besökare så blir det 5,7 miljoner kronor.

Slutsats? Att man bör ta besöks-antalet med en nypa salt, och

det var under inga omständigheter 75 000 som lockades hit från andra kommuner enbart för att se Sculptura.

Tilläggas bör dock att Högskolan i Borlänge ändå inte tycker sig ha övervärderat utställningens betydelse.
ANNONS